tjestenina
Zaboravite na kupovnu: Evo kako napraviti domaću pastu od samo tri sastojka
Iako se na prvi pogled može činiti komplikovano, priprema domaće paste zapravo je jednostavan, kreativan i nagrađujući kulinarski proces. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti tjesteninu koja nadmašuje sve...
Brže i ukusnije: Jednostavan trik za kuhanje tjestenine bez upotrebe šerpe
Često kada spremamo tjesteninu želimo i brz ručak, tako je svaki trik koji bi skratio vrijeme kuhanja bio od koristi. Umjesto da uzmete klasičan lonac ili duboku šerpu posegnite za dubljom tavom. U tavu stavite suhu tjesteninu – makarone...
Kako do savršeno kuhane tjestenine? Izbjegavajte ove greške koje mnogi prave
Jedna od najčešćih pogrešaka je korištenje premalo vode. Tjestenina treba imati dovoljno prostora da se slobodno kuha, bez da se zalijepi. Idealno je koristiti oko litar vode na svakih 100 grama tjestenine. Također, vrlo je važno dodati so...
Ova vrsta tjestenine postala je jako popularna, a evo i zašto
Svaka regija Italije ima svoje specifične recepte i tehnike pripreme, ali svima je zajednička kvaliteta i poštovanje tradicije. Tjestenina, kao srce talijanske kuhinje, dolazi u bezbroj oblika, najpoznatiji su svakako špageti, tagliatelle,...
Kako brže pripremiti tjesteninu: Trikovi za uštedu vremena i električne energije
Tjestenina je jedno od najpopularnijih i najbržih jela koje se priprema u mnogim domaćinstvima. Osim što je jednostavna za pripremu, pruža bezbroj mogućnosti za različite kombinacije okusa i sastojaka. Ipak, postoje neki ključni koraci koj...
Italijani u šoku: Američka kompanija Heinz čuveno jelo carbonaru odlučila strpati u limenku
Heinz je razljutio Italijane stavljajući špagete karbonaru u konzervu, a novi proizvod je nazvan "sramotnim". Jelo, koje se sastoji od špageta i pancete u kremastom sosu , prvi je proizvod tjestenine u konzervi koju je američki brend objav...
Spremno u tren oka: Prijedlog ukusnog ručka za ljubitelje tjestenine
Ovaj recept predstavlja kombinaciju sočnnih pilećih prsa, svježeg špinat, kremastog sira i aromatičnog parmezana u jedno ukusno jelo koje će zasigurno postati favorit vašeg domaćinstva. Osim što je iznimno ukusna, ova tjestenina je jednost...
Stručnjaci podijelili tajnu: Evo kako se pravilno kuha tjestenina
Kuhanje tjestenine treba biti lako, međutim, neko je prekuha, a nekom, pak, ispadne sirova. Na stranici Siciliangirl.com objavljen je odličan recept kako pravilno kuhati tjesteninu, a riješena je i misterija da li u vodu treba dodati ulje....
Jeste li čuli za pasta čips? Ovaj neobični recept će vas oduševiti
Kad god ne znate šta biste mogli skuhati za večeru, posegnut ćete za tjesteninom. Ona je uvijek dobra ideja, a milioni je obožavaju. Neki obožavaoci tjestenine je toliko vole da su eksperimentisali i došli na genijalnu ideju da tjesteninu p...
Šta jedu tiktokeri? Ovih pet jela trenutno "gore" u svijetu društvenih mreža
Svježa doza TikTok gastro hitova. 1. Pastina Pastina je mala vrsta tjestenine koja se često koristi u raznim supama i supenim jelima, prvenstveno u Italiji, ali ima je za kupiti i kod nas i to kako stranih tako i domaćih proizvođača (samo š...
Italijanka otkrila: "Ovu ‘katastrofalnu' grešku s vodom svi rade kada kuhaju tjesteninu!"
Nema toliko jela za koja znate da će se svidjeti ljudima, a da vam ne oduzmu previše vremena za kuhanje, ali tjestenina je svakako jedno od njih. Od makarona sa sirom do špageta bolognese i svega između, možete biti gotovo sigurni da će ne...
Pet namirnica kojima prijeti globalna nestašica
Svjetska banka sigurnost snabdijevanja hranom definiše kao stanje u kojem “svi ljudi u svakom trenutku imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnim količinama bezbjedne i nutricionistički bogate hrane koja ispunjava njihove prehrambene potre...
Deblja li vas tjestenina ili riža? Odgovor i nije tako jednostavan
Održavanje zdrave tjelesne težine vrlo je važno i mnogi ljudi, kao dio zdrave prehrane, postavljaju sebi razna pitanja kako bi razumjeli na koji način najbolje upravljati svojom svakodnevnom prehranom. Među mnogim pitanjima o kojima se rasp...
Talijanska klasika: Pasta s mirisnim umakom od paradajza i bosiljka
Kad pomislimo na kulinarske čarolije Italije, jedno od prvih jela koje nam pada na pamet je svakako pasta. Ova kulinarska ikona, koja seže u daleku historiju, osvaja srca gurmana širom svijeta svojom raznovrsnošću, bogatstvom okusa i jednos...
Pasta Alfredo: Recept za tjesteninu od "milion dolara"
Najljepša pasta sa pavlakom za kuhanje. Ukus Italije za samo nekoliko trenutaka. Priprema ovog recepta traje od 15 do 30 minuta. Sastojci: tjestenina 200 g puter 50g pavlaka za kuhanje 250 ml parmezan 50 g so kašičica Priprema: Skuhajte tj...
Tajna ukusne paste Fettuccine Alfredo: Kako napraviti savršen umak kod kuće
Postoje različite verzije ovog jela, neke uključuju dodatne sastojke poput piletine ili povrća, ali osnovni sastojci ostaju isti. Jelo je dobilo ime po svom tvorcu, Alfredu di Lelio, koji ga je stvorio u svom restoranu u Rimu 1914. godine....
Otkrivamo vam tajnu kuhanja savršene tjestenine
Italijanski kuhari malo po malo, često otkrivaju svoje male tajne za savršenu tjesteninu. Na prvu se čini kao da je kuhanje tjestenine „prosto kao pasulj“, ali postoji razlika između kuhanja tjestenine samo jer ne znamo šta drugo skuhati u...
Kuhar otkrio četiri mita o kuhanju: Trebate li dodati ulje dok kuhate tjesteninu?
Jedan kuhar otkrio je kulinarske mitove u koje većina ljudi vjeruje, te je podijelio i što je zapravo istina. Kuhar Andrew Dixon na društvenim mrežama često dijeli savjete i trikove za kuhanje koji su vrlo popularni. Kako piše The Sun, tre...
Sa 86 godina postala vlasnica restorana: Svaki dan pravi tjesteninu na starinski način
Pasta Bar 'Nonna Dora' u New Yorku nudi vrhunske varijacije klasičnih talijanskih jela uz koje je vlasnica odrastala kuhajući u Puglii u Italiji. Iako ima 86 godina šest dana u sedmici pravi tjesteninu što je jako veseli. Šest dana u sedmic...
Savršena za prvi dan proljeća: Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom
Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodat...
Najčešće greške zbog kojih vam tjestenina ispadne „slijepljena“
Tjestenina je jednostavan obrok s kojim nema greške, zar ne? Ne baš uvijek. Postoje greške u kuhanju tjestenine koje vjerovatno pravite – saznajte kako da ih ispravite za savršenu pastu. Gdje najčešće grešimo? Pogrešno ste procijenili odnos...
Grčki gulaš: Fantazija od mesa i sitne tjestenine
Goveđi ili juneći gulaš (giouvetsi, ili youvetsi) omiljeno je grčko porodično jelo u kojem se generacijama uživa vikendima i praznicima. Iako više ne miriši tako često iz peći na drva, način pripreme je više-manje ostao isti. Nekad se giouv...
Evo zašto nikada ne biste trebali dodavati ulje u vodu kada kuhate tjesteninu
Tjestenina je jedna od namirnica koji mnogi od nas kuhamo, pogtovo kada želimo brz ručak. U vodu koja provrije potrebno je dodati sol pa tjesteninu, ali dodavanje ulja je jedna od grešaka koji mnogi rade. Naime, stručnjaci ističu da dodavan...
Recept za finu kremastu tjesteninu s piletinom koja se priprema u jednom loncu
Smanjite nered u kuhinji i pripremite ručak u samo jednom loncu. To ne znači da ćete morati jesti juhu ili neko varivo. Naprotiv, dajemo vam recept za kremastu tjesteninu s piletinom koja će oduševiti sve generacije. Sastojci za 2 do 4 osob...