Pohani šampinjoni: Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na meso
Foto: Tuzlanski.ba

Gljive su odlična zamjena za meso, bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.

Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove - uvijek su sjajne, a uz ovaj recept - mesna amnezija je zagarantovana.

Sastojci: 400 grama krušnih mrvica (prezla), 100 grama brašna, 150 ml mlijeka, 1 žlica limunovog soka, desetak većih šampinjona ,ulje za prženje, sol i biber po želji, 6 kašika nasjeckanog peršina

Priprema:

1. U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino smljevenu smjesu, dodajte so i biber po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja.

2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.

3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.

4. Na kuhinjsku površinu rasprostrite 'stanicu' za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice. Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.

5. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati kašikicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka. (punkufer.hr)