Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavilo je Vijeću ministara BiH prijedlog kojim bi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH mogla nastaviti funkcionisati. 

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH: Nazire li se pozitivno rješenje?
Foto: Facebook | NUB BIH

Ministrica civilnih poslova BiH, Dubravka Bošnjak, u utorak, 10. septembra 2024. godine, održala je radni sastanak s Aldinom Huskićem, predsjednikom Vijeća uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. 

Predsjednik Vijeća uposlenika upoznao je ministricu s trenutačnim stanjem u ovoj ustanovi, nakon što je Ovčina, koji je obnašao funkciju direktora ustanove, stekao uvjete za penziju. 

Ministrica Bošnjak pokazala je spremnost za rješavanje trenutno nastale situacije i naglasili su da će Ministarstvo civilnih poslova BiH uputiti prijedlog rješenja Vijeću ministara BiH i adresirati navedene probleme, što su službeno i uradili 11. septembra 2024. godine i o tome obavijestili Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za 16. septembra 2024. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je još u maju ove godine uputilo inicijativu, prema Uredu predsjedateljice Vijeća ministara BiH i uredima njenih zamjenika, kao i Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH, s namjerom da se konačno riješi problem statusa institucija znanosti i kulture čiji pravni i financijski status nije riješen.

Vezani članak Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranje: Radnici četiri mjeseca bez plata

''Očekuje se od ekspertske Radne skupine da pripremi prijedlog koji će biti prihvaćen i koji će riješiti pitanje ovih ustanova koje imaju problema s funkcionisanjem i statusom. Nažalost, da bi kompletirali ekspertsku Radnu skupinu, koja bi krenula s konkretnim radom i predložila rješenja, neophodno je da Ured zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH imenuje svog predstavnika'', saopštili su iz Ministarstva. 

Ministarstvo je uputilo i dodatnu urgenciju kako bi se ispunio ovaj uslov.

U ranijem razdoblju Ministarstvo civilnih poslova BiH iniciralo je niz aktivnosti koje su, obustavljene ili nisu dobile potporu nadležnih tijela.

''Kao što smo već spomenuli, uputili smo Informaciju sa prijedlogom rješenja koje je u skladu s trenutnim stanjem i nadležnostima institucija koje odlučuju, u nadi da će zaključci biti prihvaćeni. Ministarstvo civilnih poslova BiH i ministrica Bošnjak daju snažnu potporu NUBBiH, te se nadamo da će Vijeće ministara BiH pozitivno odgovoriti na naše inicijative'', istaknuli su.

Svaki zakonski i drugi prijedlozi koje Ministarstvo pripremi, moraju biti odobreni od strane Vijeća ministara BiH, kao i od strane Parlamentarne skupštine BiH koja ima nadležnost da odlučuje o ovim stvarima. 

Vezani članak U toku je mirna protestna šetnja uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu

Prema Mišljenju Ministarstva pravde BiH iz 2015. godine, izvorne nadležnosti BiH definisane su člankom 3. Ustava BiH, kojim je također precizirano da sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu Ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima, što se odnosi i na područje kulture.

U Mišljenju također stoji da je Parlamentarna skupština BiH jedina stvarno  i izvorno nadležna institucija koja može preuzeti osnivačka prava na ustanovama kulture od značaja za BiH, nakon čega bi se tek mogao pokrenuti postupak imenovanja članova upravljačkih struktura od strane ovlaštenih organa BiH.

Podsjećamo, da Ministarstvo civilnih poslova BiH, u skladu sa svojim nadležnostima unutar programa posebne namjene, jednom godišnje realizira tekući grant Vijeća ministara BiH za potporu institucijama kulture, registriranim neprofitnim organizacijama i asocijacijama, te projektima, programima i pojedincima angažiranim u području kulture. 

''Ministarstvo civilnih poslova BiH svjesno je da ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za naše institucije i našu akademsku zajednicu. Ove ustanove  znanosti i kulture su čuvari  znanja i kulturne baštine, te je nastavak rada ovih institucija od vitalnog značaja za sve u BiH'', zaključili su.