Medicinske sestre i tehničari, koji su već dugo suočeni s niskim platama i teškim uslovima rada, ponovo traže priliku za pravično rješenje. Iako je njihova uloga u zdravstvenom sistemu neosporna, dugotrajni pregovori nisu rezultirali konkretnim ishodom.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara zahtijeva od Vlade KS sastanak o visini neto satnice
Foto: Ilustracija

Nakon neuspjelih pregovora sa Vladom Kantona Sarajevo o visini neto satnice za djelatnost medicinskih sestra/tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila i nivoa obrazovanja, upućen je još jedan zahtjev Vladi Kantona za hitni sastanak i pokušaj postizanja dogovora o visini neto satnice, najkasnije do 13. septembra.

Odlučeno je to na vanrednoj sjednici UO Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo. 

"Ukoliko dogovor ne bude postignut u navedenom roku, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara nevoljno će od naredne sedmice biti prisiljen na pokretanje svih zakonom predviđenih sindikalnih aktivnosti s ciljem boljeg statusa medicinskih sestara/tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila i nivoa obrazovanja. Time bi zaustavili odliv kadra te postigli očuvanje kvalitete zdravstvene zaštite i zdravstvene njege građana Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.