Uštipci su omiljena poslastica koja se lako priprema i savršeno se uklapa u svaku prigodu.
Ovaj recept donosi verziju bez jaja i mlijeka, čineći ih idealnim za sve koji žele uživati u laganijoj varijanti ovog tradicionalnog jela.
Sastojci
300 g glatkog brašna
300 ml tople vode
1/4 svježeg kvasca (10 g)
2 kašikice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Priprema
Kvasac razmutite sa šećerom, 2 kašike brašna i malo tople vode (vodu i brašno oduzmite od ukupne količine sastojaka). Ostavite kvasac na sobnoj temperaturi 15 minuta da se zapjeni.
U zdjeli pomiješajte brašno, so, vodu i pripremljeni kvasac. Sve dobro izmutite kako biste dobili smjesu bez grudica.
Zdjelu s pripremljenom smjesom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 45 minuta na toplome da se malo poveća u volumenu.
U loncu dobro ugrijte ulje. Ulja treba biti dovoljno da uštipci mogu plivati u njemu.
Kašikicu namočite u vruće ulje, uzimajte po malo tijesta i ubacujte ih u vruće ulje.
Uštipke pecite otprilike 1 minutu na srednje jakoj vatri, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pečene uštipke stavite na ubrus da upiju višak masnoće. Vruće uštipke posipajte šećerom u prahu i poslužite!
Po želji u smjesu možete dodati malo naribane korice limuna ili narandže, pa čak i grožđice, i dobit ćete nešto poput fritula!