Danska se pozicionira kao najpristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu nekretnina u odnosu na prosječan prihod.

Novo istraživanje otkriva: Da li je ovo najpovoljnija zemlja u Evropi za kupovinu kuće?
Foto: Freepik | Najpristupačnija zemlja za kupovinu nekretnina

Prosječna cijena kuće od 100 kvadratnih metara iznosi 114 neto plata, što ovu sjevernu državu čini privlačnom opcijom za potencijalne kupce. Irska i Švedska slijede kao druge i treće najpristupačnije zemlje, dok Češka i Slovačka spadaju među najnepristupačnije, piše Investitor.

Iako je Danska najpristupačnija u kontekstu nekretnina, ona je također najskuplja zemlja u EU kada se radi o cijenama roba i usluga, koje su 43% iznad prosjeka EU. Ova suparnost između cijena nekretnina i životnih troškova postavlja dodatna pitanja o finansijskoj održivosti kupovine kuće. Istraživanje je pokazalo da se za kupovinu doma ne može osloniti samo na podatke o cijenama nekretnina, već je potrebno uzeti u obzir i troškove života.

U izvještaju BestBrokers.com se također ističe kako je pristupačnost nekretnina varijabilna među evropskim zemljama. Na primjer, u Slovačkoj, prosječna cijena kuće iznosi 297 puta više od prosječne plate, što znači da bi kupac trebao raditi gotovo 25 godina da bi kupio stan. Ova statistika jasno ukazuje na izazove s kojima se suočavaju kupci u zemljama s niskim primanjima i visokim cijenama nekretnina.

Osim toga, izvještaj analizira realne hipotekarne kamate, koje igraju ključnu ulogu u procjeni pristupačnosti. Rusija ima najviše realne hipotekarne kamate, dok zemlje poput Belgije i Švedske bilježe negativne stope. Ovi podaci ukazuju na to kako ekonomski faktori i politike utječu na mogućnosti kupovine doma.

Na globalnom nivou, Južna Afrika se ističe kao najpristupačnija zemlja za kupovinu kuće, gdje je za kuću od 100 kvadratnih metara potrebno samo 71 prosječna plata. Ovi rezultati otkrivaju značajne razlike u pristupačnosti nekretnina širom svijeta, naglašavajući važnost temeljite analize prije donošenja odluka o kupovini doma.