Nakon što je kompanija MSG Tuzla doo uložila žalbu na Odluku UKC-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača gdje je odabran Inel Med iz Mostara, MSG Tuzla je uložio žalbu, a kako saznaje Tuzlanski.ba ista je odbijena. 

Nabavka linearnog akceleratora: UKC Tuzla je odbio žalbu MSG-a, šta sada slijedi?
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Je li došao kraj agoniji?

Ovu informaciju za Tuzlanski.ba potvrdio je Sanel Nezirić, punomoćnik kompanije MSG doo Tuzla koji nam je ustupio odluku UKC- a Tuzla u kojoj se navodi sljedeće:

''Odbacuje se žalba žalitelja „MSG“ doo Tuzla zastupanog po punomoćniku Sanelu Neziriću, zaprimljena kod Ugovornog organa dana 23.09.2024. godine, izjavljena u postupku javne nabavke Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma, objavljenom na portalu javnih nabavki pod brojem: 867-1-1-94-3-172/24 od 21.6.2024. godine, kao neuredna''.

U obrazloženju stoji da je, prije nego što se uputilo u meritorno odlučivanje, pristupljeno provjeri formalnih pretpostavki za ulaganje žalbe, koje moraju biti ispunjene na strani žalitelja, kako bi se uopće pristupilo njenom rješavanju, a odnose se na uslovljene pretpostavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

''Utvrđeno je da nisu ispunjeni uvjeti za postupanje po istoj. Žalba je neuredna'', navedeno je.

Pri provjeri procesnih pretpostavki da li je žalba blagovremena, dopuštena, uredna i izjavljena od ovlaštenog lica, UKC Tuzla je utvrdio da žalba ne sadrži dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka, na osnovu kojeg se može nesumnjivo utvrditi da je transakcija izvršena, a na način kako je to propisano u članu 105. Zakona o javnim nabavama BiH.

''Navedenom odredbom propisan je sadržaj žalbe, kao i dokazi koji se trebaju priložiti uz žalbu, i to između ostalog, „i) dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka, u iznosu propisanom članom 108. ovog zakona, na osnovu kojeg se može nesumnjivo utvrditi da je transakcija izvršena“, stoji u obrazloženju. 

Nezirić odbacuje ove tvrdnje kazavši da postoji uplatnica koja je dostavljena u žalbi MSG d.o.o. Tuzla ugovornom organu JZU UKC TUZLA, kao i dva primjerka uplatnica koje su dostavljene u drugim postupcima javnih nabavki.

''I tada nisu bile sporne ni ugovornom  organu, ni Uredu za razmatranje žalbi BiH. Prvi primjer se odnosi na žalitelja Siemens Medicina d.o.o. Sarajevo i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-891/24 ugovornog organa JZU UKC TUZLA, a drugi primjer se odnosi na žalitelja Tuzla-Farm d.o.o. Tuzla i dostavljenu uplatnicu u postupku javne nabavke broj 02-340-10-1/24, također ugovornog organa JZU UKC TUZLA'', objašnjava.

Šta slijedi dalje?

Na pitanje da li ovaj proces sada ide na odlučivanje u Ured za žalbe ili se postupak nabavke nastavlja, Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla za Tuzlanski.ba je  kratko kazao da se sada ide u kupovinu aparata. 

Iz Univerzitetsko kliničkog centra su se također oglasili saopštenjem u kojem kažu da će u narednim danima, ugovor biti potpisan sa izabranim ponuđačem Inel-Med d.o.o. Mostar, nakon čega slijedi demontiranje opreme koja je van upotrebe i instaliranje komplet novog sistema. 

Nakon potpisivanja ugovora Inel Med Mostar je u obavezi dostaviti bezuslovnu bankovnu garanciju za dobro izvršenje ugovora u iznosu od 497.191,97 KM koja se aktivira u slučaju neizvršenja obaveze po ovom ugovoru ili neurednog izvršenja obaveza iz ugovora.

''Želim istaći da je Komisija za ovu nabavku sve odluke donosila konsenzusom i da je zajedno sa stručnim konsultantom bila stalno pod pritiskom, kako odgovornosti prema pacijentima tako i velikog medijskog pritiska javnosti, ali i pritiska samih ponuđača, ne samo izjavljivanjem žalbi od oba ponuđača, nego i medijskim istupima advokata jednog od ponuđača. Pozivam Tužilaštvo TK da pregleda kompletnu dokumentaciju i da sagleda da li je bilo nezakonitosti u dodjeli ugovora ali i da li je bilo opstrukcija u nabavci i otežavanju nabavke od strane bilo kog učesnika u postupku, te ako je bilo, čiji je bio interes odugovlačenja i opstrukcije ove predmetne nabavke'', riječi su Šekiba Umihanića, v.d. direktora UKC- a Tuzla.

Ovo bi trebalo značiti kraj agonije onkoloških pacijenata koji se liječe u ovoj ustanovi, ali i dalje ostaju otvorena pitanja šta je do sada kočilo ovaj proces.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo Tendere, za Tuzlanski.ba kaže da je iz sadržaja odluka Ureda za razmatranje žalbi u prethodna dva postupka, evidentno da je, primarno tehničkim specifikacijama, ugovorni organ pogodovao određenom ponuđaču, odnosno proizvođaču.

''U ovom slučaju, sa aspekta javnih nabavki, odgovornost ponuđača ne može postojati. Naravno, u pozadini svega postoji mogućnost za neke nedopuštene dogovore, ali to je već domen istražih organa'', navodi.

Osvrnuo se i na ranije žalbe uložene od kompanije Siemens medicine, ali i novonastaloj kompaniji MSG doo Tuzla, o kojoj je Tuzlanski.ba ranije pisao.

Vezani članak Nabavka linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla: Među ponuđačima i kompanija stara nepunih godinu dana

''Kada je u pitanju kompanija Siemens medicine, smatram da su to njihove poslovne odluke da li će se prijaviti za učešće u postupku ili ne. Međutim, ovdje je zanimljivo učešće kompanije MSG d.o.o.

Krajnje je čudan pokušaj da kompanija koja nema iskustva u tenderskim procedurama učestvuje u jednom ovako kompleksnom postupku nabavke, odnosno nije jasno kako je uopšte ispunila uslove za učešće u ovom postupku'', dodaje.

Nije novina da određene kompanije u ovako velikim višemilionskim javnim nabavkama žele ostvariti dobit, te da postoje i dogovori iza zatvorenih vrata. U konkretnom slučaju, istragu vrši Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje provjerava navode o pogodovanju ugovornog organa određenom ponuđaču, odnosno UKC-a prema Inel Med-u.

''Da li su postojali konkretni dogovori i da li i dalje postoje, to možemo samo nagađati jer nemamo materijalne dokaze za to. Generalno govoreći, ono što je definitivno jeste da u postupcima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini zasigurno jeste prisutna koluzija (nedopušteni dogovori) koja uništava ionako slabašno tržište i zdravu konkurenciju. Međutim, prema dosadašnjoj praksi, istražni organi se do sada nisu konkretnije bavili ovom problematikom'', zaključuje naš sagovornik.

Vezani članak Uložena nova žalba za nabavku linearnog akceleratora UKC-a Tuzla, Mirza Mustafagić najavio proteste

Građani ogorčeni

Zbog mukotrpnog procesa nabavke reagovali su i građani. Na inicijativu Mirze Mustafagića planirani su protesti koji trebaju biti održani 5. oktobra s ciljem ukazivanja na ovaj problem i na patnje kroz koje prolaze onkološki pacijenti.

Hoće li nabavka uspjeti, kako je najavljeno iz UKC-a ili će doći do novih komplikacija, ne zna se, no interesantno je da nekoliko dana prije izbora i protesta stiže pozitivna informacija. Šta se do sada čekalo i zašto se ranije ovaj problem nije riješio, pitanje je na koje će najbolje odgovoriti istraga nadležnih organa koja je u toku.