prženje
Trik za prženu ribu: Dodajte ovaj sastojak prilikom pečenja i riješite se neprijatnih mirisa
Prženje ribe često ostavlja jak miris u kuhinji, a posebno je problematična riječna riba koja može imati intenzivan miris mulja. Srećom, postoji jednostavan trik koji ne samo da smanjuje neprijatne mirise, već ribu čini nevjerovatno mekano...
Nestaje u trenu: Neutrališite miris ribe u kući ovim jednostavnim trikovima
Osim što može biti nezgodan, ovaj miris često je uporan i teško se uklanja iz prostorija doma. Naročito u hladnim danima kada se zbog hladnoće ne mogu otvoriti prozori ili vrata kako bi se prostorije provjetrile, trikovi koji mogu ukloniti...
Kako da nam pileći file više ne bude suh nakon pečenja?
Kada planiramo ručak ili odlazimo u kupovinu namirnica, pileći file često se nađe na popisu, bilo da ga pečemo samog, dodajemo salatama, rižotu, tjestenini ili pripremamo u nekom umaku. Ipak, mnogi će se složiti da pileći file može biti su...
Kuhar u emisiji pržio ribu koja je zakonom zaštićena
Kuhar je objasnio da mu je prijatelj donio ribu nakon što ga je televizija u zadnji čas pozvala da se pojavi u emisiji Ugrožena vrsta ribe pripremljena je prošle sedmice tokom kuharskog programa na austrijskoj televiziji ORF, što je izazval...
Interesuje vas koliko puta možete koristiti isto ulje za prženje? Evo odgovora
U kolumni posvećenoj “kulinarskim nedoumicama”, koju redovno objavljuje The Guardian, korisnik je zatražio pojašnjenje u vezi ulja za prženje, a neki poznati engleski kuhari dosjetili su se odgovoriti na to pitanje. Prvo, Tom Hunt, nagrađiv...
Širenje lanca: KFC u srijedu stiže u još jedan bh. grad
Kentucky Fried Chicken (KFC) od srijede 15. juna počinje s radom u Mostaru. Nakon što su otvorili dva restorana u Sarajevu na različitim lokacijama, jedan u augustu, a drugi u decembru prošle godine, red je došao i na Hercegovinu. KFC jedan...
Šest najgorih ulja za kuhanje na visokim temperaturama
Većina ljudi redovno koristi ulja pri pripremi raznih jela. Međutim, neki možda ne znaju da bi pri izboru ulja za određeno jelo trebalo voditi računa o načinu pripreme toga jela. Naime, neka su ulja štetnija za vaše zdravlje kada ih se zagr...
Super trik: Evo kako spriječiti prskanje ulja i zagorijevanje hrane na tavi
Ako ste ikad na vrućem ulju pržili meso znate koliko; s uljem koje prska na sve strane, neuredan taj proces može biti. Zbog toga je jedan zaljubljenik u kuhanje na TikTok računu @FlavorGod podijelio jednostavan savjet kako spriječiti prskan...
Ovo su opasnosti kod ponovnog korištenja ulja za prženje
Za sigurnost, zdravlje i kvalitetu poželjno je koristiti novo ulje pri svakom prženju hrane. Međutim, ako često pržite velike količine hrane, to nije uvijek praktično s ekonomskog stajališta. Odabirom ulja s visokom tačkom izgaranja, pripre...
Trendovi u kuhanju otišli predaleko: Ljudi počeli pržiti vodu
James Ogrill, hemijski inženjer i YouTuber koji stoji iza kanala The Action Labs Channel nedavno je objavio video u kojem je pokazao novi neobičan trend u kuhanju, a masovno ga slijede korisnici društvenih mreža. Kao da kafa s tonikom i sli...
Husein izumio jedistvenu pržionicu kestena, pravio je pet godina
- Ovo je izuzetno brza termička obrada i kesten zadržava sva ljekovita svojstva, sve minerale, kao i sirovi kesten. Kratko je u termičkoj obradi i najzdraviji je - istakao je Ičanović Bužimljanin Husein Ičanović osmislio je jedinstvenu maši...
Rizično: Šta se može desiti ako hranu dvaput pržite na istom ulju
Mnogo smo slušali da bismo trebali izbjegavati namirnice peći ili podgrijavati na istom ulju, odnosno na ulju koje smo već jednom koristili za termičku pripremu hrane. Prilikom ponovnog zagrijavanja ulja, oslobađaju se slobodni radikali koj...
Podigao kulinarstvo na viši nivo: Uspio da ispohuje i isprži vodu u fritezi (VIDEO)
Jonathan Marcus iz SAD ušao je u istoriju kao prvi čovjek koji je napravio i okusio pohovanu prženu vodu Jonathan Marcus iz američke države Massachusetts ušao je u istoriju kulinarstva. Naime, uspio je da ispohuje i isprži vodu u fritezi! P...
Povrće prženo na maslinovom ulju zdravije nego kuhano?
Prženje je jedan od najukusnijih načina pripreme hrane ali je i najnezdravije, kažu istraživanja koje su do sada provedena. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da prženo povrće može prevenirati karcinom i da prženje nije baš tako nezdravo....
Šta sve niste znali o omiljenom jutarnjem napitku: Zanimljive činjenice o kafi
Bez kafe mnogi ne mogu. Svakog dana širom svijeta se popije 1,6 milijardi šoljica ovog napitka, a u procesu uzgajanja, obrade i pripreme kafe za krajnjeg kupca učestvuje oko 60 miliona ljudi. Biljka kafe izuzetno je osjetljiva na vremenske...