Kada su u pitanju narandže uvijek birajte one koje djeluju teže za svoju veličinu.

Kako prepoznati najbolje narandže: Detalji otkrivaju da li je sočna i slatka
Foto: Ilustracija | Voće bogato vitaminom C

Obična ili slatka narandža je vrsta omiljenog voća koje se najčešće cijedi u sok, jede sirovo ili koristi za pripremu poslastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvek dobiti sočan zalogaj.

Seviljske narandže su i dalje gorke, a u proizvodnji sokova najčešće se koriste narandže iz Valensije.

Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće je da ga držite u ruci i osjetite njegovu težinu, što je teže u odnosu na svoju veličinu, to će narandža biti sočnija.

One koje izgledaju previše lagano mogu biti suhe. Čvrsta narandža jarke boje takođe može biti dobar izbor, a izbegavajte meko voće ili voće sa vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih, ako vas asocira na zrelo, može biti pravi izbor.

Osim što su ukusne, narandže su bogate vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, što ih čini izuzetno zdravim izborom. Bez obzira da li ih jedete sirove, koristite za pravljenje soka ili ih dodajete u salate i deserte, narandže će svakako obogatiti vaš dan i pružiti vam osvježenje koje vam je potrebno.

Kako prepoznati sočnu narandžu?

Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim narandžama je izbočina na donjoj strani, naspram stabljike, birajte one plodove koji ga imaju. Druga teorija je da su slađe narandže one sa većom rupom, odnosno „pupkom“.