Bitka za AI talentima je nemilosrdna, a za one najbolje kompanije su spremne potrošiti velike svote.

Ovaj je čovjek toliko vrijedan Google-u, da su platili čak 2,7 milijardi dolara kako bi ga vratili
Foto: YouTube Screenshot | Poznati inžinjer

Noam Shazeer je napustio Google 2021. nakon 21 godine u kompaniji kako bi pokrenuo vlastiti startup pod nazivom Character.AI , koji korisnicima omogućava interakciju s chatbotovima koji igraju ulogu izmišljenih likova ili dobro poznatih ličnosti. 

Zvanični razlog zašto je Google dao milijarde dolara startupu bio je licenciranje njegove tehnologije. Ali, kako izvještava Wall Street Journal , "Shazeerov povratak se široko smatra glavnim razlogom" zašto je tehnološki gigant odbio ček, piše Futurism.

Dogovor naglašava koliko novca tehnološke kompanije troše da bi stekle potencijalnu prednost u utrci u naoružanju s umjetnom inteligencijom. Paralelno, investitori iz Silicijumske doline su u poslednje vreme postali veoma zabrinuti da kompanije poput Google-a ili Microsofta bacaju bezbrojne milijarde dolara bez povratka na vidiku, napuhujući ogroman balon koji je spreman da pukne .

Ne tražite dalje od kompanije koja potroši skoro tri milijarde na vraćanje jednog inženjera.

"Noam je očigledno sjajna osoba u tom prostoru", rekao je direktor Laboratorije za umjetnu inteligenciju Stanford Christopher Manning za WSJ . Ali da li je "20 puta bolji od drugih ljudi?"