Zašto danas ne biste isprobali ovu brzopoteznu fritatu od povrća i sira punu bjelančevina, u kojoj će uživati sva osjetila?
Sastojci za 4 osobe:
3 velika jaja
5 bjelanca
280 g svježeg špinata
200 grama cherry paradajza
4 kriške sira mozzarella
1 veći luk
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj metalnoj tavi, pa na njemu prepržite luk narezan na sitne komade dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko jedna minuta.
2. Prebacite luk u posebnu zdjelu, u kojoj ste izmiješali jaja i bjelance, te dodali narezani špinat.
3. Vratite u tavu cijelu smjesu, a po vrhu rasporedite cherry paradajz narezane na polovice. Poklopite tavu i pustite da se tako peče oko četiri minute dok se smjesa od jaja ne počne stvrdnjavati po rubovima.
4. U prethodno zagrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni stavite fritatu na oko četiri minute dok se termički ne obradi i vrh jela.
5. Prekrijte površinu fritate mozzarellom i pustite da se peče još oko minute dok se sir ne rastopi.
6. Prerežite na četiri dijela i poslužite s kriškom tosta od cjelovitih žitarica. (Punkufer)