Bez kafe mnogi ne mogu. Svakog dana širom svijeta se popije 1,6 milijardi šoljica ovog napitka, a u procesu uzgajanja, obrade i pripreme kafe za krajnjeg kupca učestvuje oko 60 miliona ljudi.
Biljka kafe izuzetno je osjetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove potrebno je oko četiri godine.
Kada plod sazri, uglavnom se bere ručno, jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kafe.
Sljedeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kafe na suncu ili posebnim tehnikama pranja.
Suha zrna kafe su obično zelenkaste boje, pa je ova faza dobila ime „zelena kafa“.
Kombinovanjem različitih zrna može se dobiti više vrsta kafe, a od momenta kada se napravi savršena mješavina, počinje najvažniji korak u pravljenju kafe - prženje.
Šta čini razliku?
Zrna kafe dobijaju svoju izvrsnu aromu tek nakon prženja. Dužina prženja direktno određuje jačinu - blago prženje za blagi ukus, srednje za bogat, a jako prženje za izraženiji ukus i aromu. Nakon prženja, slijedi mljevenje, čime se završava proces pravljenja „domaće kafe“.
Da bismo dobili instant kafu, potrebno je ići korak dalje - sušenje toplim ili hladnim vazduhom.
Ukoliko se suši vrućim vazduhom, kafa u tečnom stanju raspršuje se preko vrelog vazduha. Tada nastaju sitne kapljice kafe koje se pri padu suše i pretvaraju u fini prah te se povezuju u prepoznatljive suhe granule.
Ukoliko se primjeni hladno sušenje, kafa se u tečnom stanju zamrzava na minus 40 stepeni Celzijusa čineći tanak, fini sloj koji se potom razbija u sitne kristale kafe svjetlije boje.
Ovi procesi zaslužni su za činjenicu da je, za razliku od „domaće“, instant kafa lako topiva u vodi i brzo se priprema, ima sve karakteristike domaće kafe osim taloga koji ne ostavlja u šolji.
Aromu kafe određuje mnogo različitih faktora, uključujući vrstu, podneblje, zemljište na kom je uzgajana, kao i samu klimu.
Postoje dvije vrste kafe: arabika i robusta. Obje vrste rastu u tropskim zonama sa toplom, vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama.
Arabika je poznata kao brazilska kafa, raste na većim visinama, odlikuje se po svom kvalitetu i niskom sadržaju kofeina. Kod pripreme instant kafe, ova vrsta se obično tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svijetle boje, karakteristični za kafe premium kvaliteta. Osjetljivija je od robuste i zato najbolje uspijeva u planinskoj klimi.
Sa druge strane, robusta, koja se uglavnom uzgaja u Africi, predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe.
Kao što joj samo ime kaže, zrna robuste su robusnija (jača, čvršća) od arabike, a može se uzgajati i na malim i na velikim nadmorskim visinama.
Za razliku od arabike, češće se tretira metodom sušenja vrelim vazduhom, čime se dobija prepoznatljiv izgled instant kafe u granulama. Odlikuje je jačina i mala kiselost.
Osim tradicionalnih uzgajivača kafe, kao što su Brazil, Kolumbija i Indonezija, sada i Kina, koja je vjekovni proizvođač čaja, najavljuje masovnu sadnju kafe, što će sigurno promijeniti sadašnju mapu i možda donijeti novu aromu, najavio je „Nestle“. (blic.rs)