Bosna i Hercegovina je pravi raj za ljubitelje prirode, a posebno one koji uživaju u berbi gljiva čija je trenutno sezona. 

Misterije šume: Evo kako razlikovati otrovne gljive od jestivih
Foto: Ilustracija | Čarolija ukusa

Šume, livade i planinski predjeli ove zemlje kriju bogatstvo raznolikih gljiva, od kojih su mnoge jestive i ukusne.

Međutim, ljepota ovog prirodnog bogatstva donosi i rizike, jer se među njima nalaze i otrovne vrste koje mogu biti izuzetno opasne. Važno je znati raspoznati koje su sigurno te njih brati. 

Gljive su od davnina cijenjene kao superhranjive , zdrave i jako ukusne namirnice koje se mogu upotrijebiti na različite način. Mogu se ispržiti same na ulju, mogu biti dodatak nekom jelo, a od njih se može spremiti tradicionalna pita. 

Ne postoji neki univerzalan obrazac po kome se ljudi vode pri razlikovanju jestivih gljiva ili otrovnih, ali se većinom gledaju listovi, debljina, njihva donja strana i slično. Također gljivu je potrebno prerezati na pola kako bi se utvrdila boja "mesa".

Važno je znati da pojedine jestive vrste gljiva na prerezu ispuštaju mlijeko, a neke mijenjaju boju. Neke gljive mogu biti jako otrovne i sirove pa nije poželjno probati ih čak ni vrhom jezika.

Najveći problem predstavljaju gljive koje su oblikom vrlo slične jestivim i kvalitetnim gljivama. Sudeći po izjavama otrovanih ljudi, otrovne gljive često su vrlo ugodnog okusa, tako da se može dogoditi da niti ne posumnjate na trovanje dok već ne bude prekasno. 

Jestive gljive

Vrganj ili kako ga neki nazivaju vargan jedna je od popularnijih vrsta gljiva. To je gljiva s mesnatim, sočnim tijelom. Ima smeđu kapu i često se koristi u tradicionalnim jelima. Vrganji su izvrsni u čorbama, umacima i kao prilog mesnim jelima. Preporučuje se branje mladih primjeraka, koji su ukusniji.

Lisičarke su prepoznatljive po svom upečatljivom žutom ili narandžastom izgledu. Imaju voćkast miris i blagi, orašasti okus. Ove gljive su odlične za dinstanje, pečenje ili kao dodatak jelima. Također su popularne zbog svoje nutritivne vrijednosti.

Otrovne gljive

Muhara je prava ljepotica među gljivama i njen specifičan izgled dobro je poznat gotovo svima. Simptomi trovanja muharom zavise od količine pojedenog mesa ove gljive te variraju od mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i poremećaja ponašanja sve do grčeva, kome i prestanka disanja.

Crvena muharica ili crvenjača ima sličan izgled kao muharica, ali sa interesantnim "kapama". Njeno konzumiranje može dovesti do teških trovanja i neuroloških problema. Često se može naći u šumama, pa je potrebno biti oprezan.

Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva kod nas i odgovorna je za većinu smrti uzrokovanih micetizmom. Gljivari moraju biti na vrlo velikom oprezu jer ova gljiva izgledom podsjeća na jestivu gljivu. Dovoljno je samo 30 grama ove gljive da ubije čovjeka. 

Uvijek berite mlade gljive, svježeg izgleda, s jasno izraženim svim karakteristikama.  Njihova berba može biti uzbudljivo i ukusno iskustvo, ali nosi i određene rizike.