Poplave koje su sinoć zadesile Hercegovačko neretvanski kanton odnijele su najmanje 16 ljudskih života, a za desetinama nestalih se i dalje traga. 

Postoje indicije da je kamenolom iznad Donje Jablanice uzrok katastrofe i gubitka ljudskih života
Foto: Facebook | Kamenolom iznad Jablanice Donje

Kako je moguće da poplave naprave posljedice tako velikih razmjera i to samo u nekoliko sati, mnogima nije jasno, no ima li odgovornosti zbog izostanka pravovremene reakcije, još niko sa sigurnošću ne može reći.

Neuređena korita rijeka mogu biti jedan od razloga za poplave, ali mnogi su mišljenja da iza ovako teških posljedica stoji nešto mnogo veće od neuređenosti. 

Fotografije iz Donje Jablanice ukazuju na još jedan uzrok. Naime, iznad Donje Jablanice postoji kamenolom koji se tokom padavina pokrenuo i zatrpao ovo naselje.

Iz udruženja Eko Akcija su postavili pitanje da li je gradnja kamenoloma koji se nalazi blizu mjesta višestruko uvećala broj žrtava i štetu u ovom dijelu.

Naime, kako se može vidjeti iz brojnih snimaka i na fotografijama, velika količina odrona i kamenja kretala se prema Donjoj Jablanici gdje su zatrpani brojni objekti, uključujući i porodične domove.

Radovi na ovom kamenolomu su se odvijali i još prije rata, što je dovelo i do narušavanja kvaliteta tla na ovom području te su veće padavine predstavljale rizik. 

Nezvanično, parcela na kojoj se nalazi kamenolom je u posjedu “Šumarstva HNK”, a sam rad kamenoloma je upitan i nelegalan.