Temu je e-commercce aplikacija sa jefitnom robom "od igle do lokomotive" koja stiže najčešće direktno iz Kine.

Novi šoping trend u BiH: Šta je TEMU i da li je zapravo pouzdan?
Foto: Ilustracija | Trenutno najpopularnija aplikacija

U Bosnu i Hercegovinu stigla je nedavno i u okviru promotivnog perioda ponudila građanima besplatnu dostavu. Vrlo brzo su šopingholičari počeli dijeliti svoja iskustva i komentarisati narudžbe koje su stigle. 

Zaista, na Temu-u možete pronaći gotovo sve što vam padne na pamet, piše N1.

“Naručio sam duksericu za mjenjač u svom automobilu“, svoje iskustvo dijeli jedan od kupaca.

Početne narudžbe uglavnom su takve, sitnice od tri do pet eura. Ali šoping groznica će se nastaviti. Zato je važno znati i informirati se o toj kompaniji.

Možda ste vidjeli Temuove narandžaste reklame na društvenim mrežama, u kojima se promovišu veoma niske cijene platforme za e-trgovinu i nevjerovatan niz proizvoda.

Prilika za kupovinu jeftine robe može izgledati primamljivo za sve nas ali treba znati da je Temu optužen za nepouzdanu uslugu i zloupotrebu podataka. Američki zakonodavci su također rekli da postoji “izuzetno visok rizik” da se neki proizvodi proizvode korištenjem prisilnog rada.

Ako želite koristiti temu ovo trebate znati

Temu je internet trgovina koje nudi široku lepezu robe sa velikim sniženjima. Koristi mješavinu agresivnog oglašavanja na društvenim mrežama, ponuda preporuka i stalne rasprodaje kako bi privukao kupce na svoju platformu. Najveći je konkurent Amazonu kojem konkuriše višestruko nižim cijenama.

Vezani članak Sretna vijest za šopingholičare: Temu stigao i u BiH

Možete početi kupovati na Temu tako što ćete se prijaviti putem njegove web stranice ili aplikacije, koja je dostupna na iOS-u i Androidu. Ali budite oprezni, posebno kada preuzimate aplikaciju; Pitanje je da li je TEMU siguran ili ne?

Zahvaljujući svojim ultra niskim cijenama i teškim praksama oglašavanja, Temu je postao nevjerovatno popularan. To je najpreuzimanija aplikacija za kupovinu u Velikoj Britaniji i ima više od 100 miliona korisnika u SAD-u.

Zašto je Temu tako jeftin?

Temuova pristupačnost može se u velikoj mjeri pripisati njegovom poslovnom modelu. Sajt zapošljava prodavce koji isporučuju direktno iz Kine kupcima širom sveta, eliminišući potrebu za posrednicima koji uzimaju profit i time povećavaju troškove koji se prenose na potrošače.

Kina je poznata po niskim proizvodnim troškovima u poređenju sa Evropom. Kupovinom od kineskih dobavljača manje-više direktno, evropski kupci mogu pristupiti daleko nižim cijenama nego što su navikli.

Temuov poslovni model funkcionira jer svojim niskim cijenama mami toliko kupaca. To znači da iako su njegove profitne marže niže od onih kod domaćih trgovaca na malo, njegovi brojevi prodaje su dovoljno visoki da i dalje zarađuju.

Vrijedi napomenuti da će kupci iz Bosne i Hercegovine koji odluče kupovati s Temuom morati čekati neko vrijeme na isporuku robe. Besplatna “standardna dostava” traje od šest do 14 radnih dana, dok opcija “brze isporuke” koja se plaća može potrajati i do osam dana.

@iva_jeremic_rolovic Temu haul 💁🏽‍♀️🧡 #temu #temuhaul #shopping #kupovina #fy #fyp #fypage #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Iva Jeremić Rolović

"Naručili smo jedan paket sa različitim sitnicama i stigao nam je za nekih dvadesetak dana. Tokom dostave Temu nam je slao poruke o putu paketa, na dan dostave poslali su nam poruku, a proizvodi koje smo naručili bili su kao sa slike na aplikaciji. Iz tog ugla, TEMU je svoj posao uradio vrlo korektno. Maskicu za Iphone smo u ovom slučaju platili 5 KM, u mobile shopvima ili na OLX-u platili bi i tri puta više", kažu zadovoljni korisnici.

"Bižuteriju koju vidite na fotografiji platili smo 4 KM. Nakit sličnog kvaliteta u radnjama košta i do pet puta više", kazali su kupci.

TEMU će vas uslovljavati da naručite određenu vrijednost na aplikaciji kako bi dobili besplatnu dostavu, to je dobar prodajni trik jer često kupujemo stvari koje nam nisu potrebne. Što se kvaliteta robe tiče, kineski proizvođači nisu baš poznati po kvaliteti.

Hoćete li dobiti povrat novca ako nešto krene po zlu na Temu?

Prema Temu web stranici, neželjenu robu možete vratiti u roku od 90 dana uz potpuni povrat novca. Ako narudžba stigne nakon Temuovog procijenjenog datuma isporuke, obično ćete dobiti kredit na svoj račun koji ćete koristiti za buduću narudžbu.

Ako narudžba ne stigne, možete kontaktirati Temu i zatražiti povrat novca. Može potrajati do 30 dana dok vaša banka ili provajder kartice ne primi povrat novca.

Da li je bezbijedno kupovati na Temu?

Sigurnost korištenja Temua je još uvijek nejasna.

Grizzly Research, koji sastavlja izvještaje o velikim javnim kompanijama, optužio je TEMU da prikriva široku lepezu zlonamjernog i špijunskog softvera unutar svoje mobilne aplikacije. Ovo bi “potencijalno moglo dati potpuni pristup gotovo svim podacima na mobilnim uređajima kupaca”, navodi se.

Temu je također optužila američka vlada za moguće rizike u vezi s podacima, nakon što je njegovu matičnu kompaniju, kinesku internet trgovinu pod nazivom Pinduoduo, Google uklonio iz svoje trgovine aplikacija zbog sadržaja zlonamjernog softvera.

Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti da Temu prikupi i proda vaše podatke, ali i dalje želite da kupujete na platformi, možete koristiti web pretraživač umjesto preuzimanja njegove aplikacije. Optužbe za skriveni zlonamjerni softver upućene su aplikaciji Temu, a ne web stranici.

@kristinastar6 Da li je TEMU prevara#foryou #fyp #fyp #fypage #tiktok ♬ Originalton - StarTina⭐️

Međutim, s obzirom na optužbe protiv Temua u vezi sa njegovom praksom skladištenja podataka, možda biste trebali dvaput razmisliti prije nego što predate svoje podatke.

Da biste izvršili narudžbu, moraćete da navedete ime, adresu i detalje o plaćanju, što možda ne želite da rizikujete da budete kompromitovani.

Međutim, nema uvjerljivih dokaza da je Temu prevara ili da je definitivno podijelio podatke svojih kupaca. Temu  garantira da ne prodaje podatke kupaca.

Da li je Temu u skladu sa etikom?

Postoje pitanja oko Temuovog etičkog statusa. Prema izvještajima američkih zakonodavaca, postoji “izuzetno visok rizik” da Temu prodaje robu od trećih strana koja je proizvedena korištenjem prinudnog rada.

Istraga je još u toku tako da ništa nije dokazano. Ipak, možete odlučiti da ovo uzmete u obzir kada odlučujete da li ćete koristiti platformu ili ne.

Temuove sigurnosne akreditive

Temu ima sertifikat o procjeni sigurnosti mobilnih aplikacija (MASA), koji se dodjeljuje aplikacijama nakon što testovi pokažu da su prošle određene sigurnosne zahtjeve . Ove testove provodi DEKRA , cijenjena globalna organizacija za sigurnost.

Evo nekoliko načina na koje Temu daje prioritet sigurnosti:

- Program zaštite pri kupovini: Korisnici imaju pravo na potpuni povrat novca u roku od 90 dana za artikle koji ne odgovaraju opisu, stignu oštećeni ili su izgubljeni.

- Rukovanje plaćanjem: Temu koristi HTTPS, TLS i SSL enkripciju kako bi osigurao online transakcije.

- Proaktivne sigurnosne istrage: Temu  sarađuje s HackerOneovim Bug Bounty programom kako bi otkrio i riješio ranjivosti.

- Oznaka verifikovanog prodavca: Temu ističe prodavce koji su zvanično verifikovani plavom značkom sa kvačicom.

Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba znati o Temu u vezi s privatnošću i sigurnošću:

- Temu dijeli podatke sa trećim licima: Prema Temu politici privatnosti , vaši lični podaci (ime, adresa e-pošte, istorija kupovine, itd.) mogu se dijeliti sa trećim stranama oglašivačima, pružaocima usluga i poslovnim partnerima. Ovo je uobičajena praksa za mnoge online kompanije, ali vam otežava anonimno pregledavanje weba .

- Temu može imati politički utjecaj: Iako nema konkretnih dokaza da su Temu ili njegova sestrinska aplikacija Pinduoduo prodali podatke kineskoj vladi, američki zakonodavci su izrazili zabrinutost zbog moguće zloupotrebe podataka prikupljenih putem špijunskog softvera koji je pronađen u aplikaciji Pinduoduo 2023. godine.

- Na Temuovoj sestrinskoj aplikaciji pronađen je zlonamjerni softver: Aplikacija Pinduoduo je povučena sa Google Playa kada je otkriveno da neke verzije aplikacije izvan službene trgovine sadrže zlonamjerni softver koji je korišten za špijuniranje svojih korisnika iskorištavanjem ranjivosti Androida.

Naravno, zlonamjerni softver može pronaći svoj put do vaših uređaja na mnogo načina, a ne samo putem zaraženih aplikacija.

Veliki broj influensera promovira usluge Temu aplikacije i proizvode koje tamo kupuje, prije nego nešto naručite razmislite ili svoju narudžbu ograničite na sitan iznos novca.