Ako ste zaista i konačno odlučili da se otarasite loše navike, cigareta, već posle nekoliko minuta počinju da se događaju promjene u vašem organizmu.

Ovo se desi tijelu nekoliko minuta nakon što prestanete da pušite: Posle ovoga ćete baciti cigarete
Foto: Ilustracija | Promjene u organizmu

Svaka od kriza koja vas zadesi na kraju će se isplatiti zbog benefita koje dobijate odbacivanjem nikotina. Tijelo počinje da prolazi kroz promjene odvikavanja od pušenja nekoliko minuta posle posljednje cigarete, posebno ako ste bili jako zavisni.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, prvi pozitivni efekti pojavljuju se već 20 minuta posle posljednje cigarete, piše Nova.rs.

20 minuta posle cigarete

Kada prođe 20 minuta vaš otkucaj srca će se vratiti u normalu, jer pušenje povećava broj otkucaja srca i sužava krvne sudove. Kompanija NiQuitin objašnjava da cigarete imaju „više od 7 hiljada štetnih hemikalija“ koje će negativno uticati na vaše telo, tako da će prestanak pušenja i otklanjanje njih pomoći vašem telu da se vrati u normalu.

Osam sati posle cigarete

Posle osam sati nivo kiseonika će se vratiti u normalu pošto se ugljen monoksid – koji sprječava vašu krv da prenosi što više kiseonika iz cigareta je eliminisan. 

SZO objašnjava: „Vaši nivoi kiseonika se oporavljaju, a štetni nivo ugljen monoksida u vašoj krvi će se smanjiti za polovinu“.

48 sati posle cigarete

Prema SZO-u, dva dana posle prestanka pušenja sav štetni ugljen monoksid biće izbačen iz vašeg sistema. Ujedno, vaša pluća počinju da čiste sluz, što znači da se vaša čula ukusa i mirisa poboljšati.

72 sata posle cigarete

Za samo tri dana, primijeetit ićete da je disanje lakše, to je zbog opuštanja bronhijalnih puteva u vašim plućima. U međuvremenu će se povećati i nivo energije.

Dvije do 12 sedmica 

Ako ipak pređete početnu i najtežu fazu za prestanak pušenja, u roku od dvije do 12 sedmica, krv će pumpati „kroz srce i mišiće mnogo bolje jer će vam se cirkulacija poboljšati“.

Tri do devet mjeseci posle cigarete

U roku od tri do devet meseci, kašalj pušača i svi problemi sa zviždanjem ili disanjem će se poboljšati jer se vaša plućna funkcija povećava za do 10 procenata.

Godinu dana posle cigarete

Prema SZO-a, ako pušač uspije da ne zapali cigaretu 365 dana, rizik od srčanog udara će se prepoloviti u poređenju sa redovnim pušačem.

10 godina posle cigarete

Decenija bez cigareta smanjuje rizik za pola od smrti od raka pluća u odnosu na to da ste nastavili da pušite. 

Ostavljanje cigareta naročito kod dugogodišnjih i pasioniranih pušača je veliki izazov. Savjetuje se da ne odustajete od ideje ostavljanja pušenja, pa čak iako „kriza“ u nekom trenutku pobijedi i zapalite cigaretu, cilj je važan, a to je da ih ostavite.