Bosni i Hercegovini zasigurno ne nedostaje lijepih gradova, a jedan se našao na listi najljepših prema svjetskim putopiscima.

Bh. grad na vrhu ljestvice najljepših gradova Evrope prema ocjenama svjetskih putnika
Foto: Arhiva | Plivsko jezero, Jajce

Na listi pod nazivom "18 najljepših mjesta prema putopiscima", našao se i grad Jajce.

Evropa je pravi raj za putnike, preplavljena spektakularnim pejzažima i bogatom kulturnom baštinom. Od veličanstvenih vrhova u Portugalu do netaknutih šuma u Švedskoj, kontinent nudi bezbroj skrivenih dragulja koje bi svako trebao posjetiti. Putopisci iz raznih zemalja otkrili su svoja iskustva, objavio je Time Out.

Na vrhu liste se našlo Jajce, biser Bosne i Hercegovine. Ovaj grad, sa svojim veličanstvenim vodopadima Pliva, visine od 22 metra, predstavlja savršen spoj prirodne ljepote i bogate historije.

Tvrđava koja nadgleda grad i slikoviti mlinovi uz Plivsko jezero čine Jajce nezaboravnom destinacijom. Putopisci su istaknuli važnost uživanja u lokalnoj arhitekturi, koja obuhvata osmanske, kršćanske i jugoslovenske utjecaje.

Osim Jajca, putnici su podijelili i iskustva iz drugih evropskih kutaka. Priče o istraživanju skrivenih jezera u Njemačkoj, uspinjanju na pješčane dine u Francuskoj, i šetnjama kroz secesijske ulice Latvije otkrivaju raznovrsnost koju Evropa nudi.

Putopisci su takođe naglasili važnost autentičnih lokalnih iskustava, poput posjeta pabovima i restoranima gdje se može probati domaća kuhinja. U Jajcu, kako su naveli, pub Svemirko nudi sjajan izbor piva i nedjeljne kvizove, a mnogi ga smatraju pravim mjestom za susrete i opuštanje.

Sve u svemu, ova lista pokazuje da su ljepotu i šarm Evrope najbolje doživjeti kroz lična iskustva i priče onih koji su proputovali kontinent u potrazi za nezaboravnim momentima. S obzirom na bogatstvo i raznolikost, svako može pronaći mjesto koje će ga osvojiti.