Mnogi ga smatraju najvećim fudbalerom svih vremena, a njegov kovčeg biće premješten u mauzolej.

Na zahtjev njegove kćerke: Posmrtni ostaci Diega Maradone bit će premješteni, a evo koji je razlog
Foto: Arhiva

Na zahtjev porodice, ostaci slavnog Diega Maradone prebačeni su sa groblja Bela Vista, smještenog 50 kilometara od Buenos Airesa, na novo mjesto u gradu, gdje će biti položeni u mauzolej.

Maradona je sahranjen na privatnom groblju u jesen 2020. godine, nakon što je preminuo u snu usljed srčanog udara, nakon dužeg perioda teškog zdravstvenog stanja. Njegove ćerke, Dalma i Đanina, više puta su tražile da ga premjeste u mauzolej, kako bi obožavaoci mogli da mu odaju počast. Nakon nekoliko odbijenica, lokalni sud je odlučio da ispuni želju Maradoninih ćerki.

"Uvijek smo znali da je njegovo mjesto među ljudima, ali smo takođe shvatali da je bezbjednost prioritet. Želimo da svi koji ga vole mogu doći i izraziti svoju ljubav ostavljanjem cvijeća", izjavila je Dalma Maradona o ovom zahtjevu.

U obrazloženju svoje odluke, sud je naveo da su razlozi za premještaj "humanitarni i emocionalni", a porodica će odlučiti kada će se procedura realizovati. Mauzolej nazvan "M10 Memorijal" biće posvećen Maradoni, a porodica je pokrenula projekat u kontekstu suđenja vezanog za okolnosti njegove smrti, zbog čega su osmoro osoba pozvane na odgovornost.

Nema sumnje da će mauzolej biti veoma posjećen, ne samo od strane argentinskih navijača koji su Maradoni zahvalni za osvajanje titule prvaka svijeta 1986. godine.