Zbog trovanja 19-godišnjeg gosta riječkog kafića u novembru prošle godine, riječko Općinsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvije uposlenice ugostiteljskog objekta s Krka.

Podignuta optužnica:  19-godišnjaku poslužena mineralna u kojoj je bilo sredstvo za čišćenje
Foto: Ilustracija

Njihovo sredstvo za čišćenje završilo u flaši bezalkoholnog pića i posluženo je devetnaestogodišnjaku u Rijeci.

''Okrivljenice u dobi od 38 i 39 godina tereti se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti'', saopšteno je iz riječkog Općinsko državnog tužilaštva.

Tužilaštvo ugostiteljice tereti da su u flašu bezalkoholnog pića ulile alkalno sredstvo za strojno pranje stakla, olako misleći da time neće nastupiti posljedice po nečije zdravlje i da ta flaša neće biti dalje distribuirana.

No, u razdoblju od kraja septembra do 3. oktobra 2023. po zatvaranju ugostiteljskog objekta nakon turističke sezone obavile su povrat viška artikala, među kojima i flašu bezalkoholnog pića.

Distributer je tu flašu dostavio u ugostiteljski objekt u Rijeci, gdje je 4. novembra prošle godine oko 21 sati 30 minuta poslužena gostu koji je ispio tu tekućinu uslijed čega je zadobio teže povrede, prenosi Hina.

Policija je u svojoj istrazi utvrdila da su uposlenice nakon korištenja sredstava za čišćenje neoprezno i lakomisleno isto ostavile u skladištu uz ostale neotvorene bočice mineralne vode.