Iako su ove tvrdnje još uvijek nepotvrđene, mnogi dijele snimke koje prikazuju eksploziju značajnog intenziteta u centru grada.

Prikazane scene razorne eksplozije: Prvi put aktiviran "Otac svih bombi"?
Foto: x.com | Je li bačen "otac svih bombi"?

Izvještaji s društvenih mreža tvrde da su ruske snage napale ukrajinski grad Vovčansk u regiji Harkiv koristeći bombu velike snage, za koju se spekulira da je termobaričko oružje ODAB-9000.

Iako su ove tvrdnje još uvijek nepotvrđene, mnogi dijele snimke koje prikazuju eksploziju značajnog intenziteta u centru grada.

Neki ruski izvori tvrde da je riječ o ODAB-9000, poznatoj kao "Otac svih bombi", dok drugi sugerišu da se radi o FOAB-1500.

Šta je ODAB-9000?

ODAB-9000 se smatra najmoćnijom ruskom termobaričkom bombom, dizajniranom da stvori ogroman udarni val s potencijalom za masivna razaranja.

Ako je ova bomba zaista korištena u Vovčansku, ovo bi bila prva zabilježena upotreba ovog oružja u borbi. Termobarička oružja koriste kisik iz zraka kako bi izazvala snažnu eksploziju, a ODAB-9000 se smatra eksperimentalnim jer je testirana samo jednom, 2007. godine. Nema potvrde da je dio redovnog ruskog arsenala, navodi Kyiv Post.

Špekulacije o korištenju ODAB-9000

FAB-3000, prethodno najteže rusko zračno streljivo, često je korišteno s navođenjem, što omogućuje precizno ciljanje utvrđenih položaja.

Međutim, intenzitet eksplozije u Vovčansku potaknuo je nagađanja da je možda korišteno nešto snažnije, poput ODAB-9000.

Je li ODAB-9000 zaista bačen?

Ukrajinska vojna stranica Defense Express dovodi u pitanje ovu teoriju, jer se ODAB-9000 izbacuje iz strateških bombardera poput Tu-160 ili Tu-22M3, čije korištenje u sadašnjim uvjetima smatraju malo vjerovatnim zbog prijetnji ukrajinske protuzračne odbrane.

Posljednji poznati slučaj upotrebe bombardera Tu-22M3 bio je tokom opsade Mariupolja, kada je rizik bio minimalan.

Video napada na Vovčansk, međutim, sugeriše da je vjerovatnije korištena bomba klase od 1500 ili 3000 kilograma, poput navođene FAB-3000 ili manje termobaričke bombe ODAB-1500. Ova oružja su češće korištena iz lovaca-bombardera Su-34, piše Kyiv Post.

Iako snimci izazivaju rasprave o vrsti korištene bombe, pitanje ostaje neodgovoreno dok ne dođe do neovisnih potvrda.