Teretni brod "Kathrin", koji plovi pod portugalskom zastavom, izazvao je veliku međunarodnu pažnju jer se trenutno nalazi manje od jedne nautičke milje od hrvatskih teritorijalnih voda, u hrvatskom gospodarskom pojasu, južno od otoka Lastova.

Teretni brod pluta nedaleko od Lastova: Sumnja se da prevozi eksploziv namijenjen Izraelu
Foto: Pixnio | Ilustracija

Amnesty International tvrdi da brod prevozi eksploziv namijenjen Izraelu, što je rezultiralo time da mu je pristup odbijen u nekoliko luka, uključujući crnogorsku luku Bar, gdje je trebao pristati prije nekoliko dana.

Prema informacijama namibijskih vlasti, brod prevozi osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen, a zbog straha od sudjelovanja u ratnim zločinima u Gazi, Namibija je u augustu zabranila njegov ulazak u luku Walvis Bay, prenosi Morski hr.

Amnesty International je pozvao Sloveniju, Crnu Goru i Hrvatsku da blokiraju prolazak broda, upozoravajući da bi takav teret mogao biti korišten u zračnim napadima protiv Palestinaca. Organizacija ističe da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje prenošenje oružja kada postoji jasan rizik od ratnih zločina.

Osim tvrdnji ove međunarodne organizacije, Namibija je jedina država koja je javno potvrdila postojanje eksploziva na brodu. Namibijska ministrica pravde, Yvonne Dausab, izjavila je da Namibija poštuje svoju obavezu ne podržavati zločine protiv čovječnosti, dok Amnesty International poziva i druge države da slijede njihov primjer.

Vlasnik broda "Kathrin", njemačka kompanija Concord Shipping, zatražio je od Portugala da povuče zastavu, jer nijedna država još nije dala dozvolu za upotrebu svoje zastave, pa se brod trenutno ne može zaustaviti u nijednoj luci. U međuvremenu, brod i dalje čeka u blizini hrvatskih teritorijalnih voda, očekujući odgovor hrvatskih vlasti na upit o dozvoli za uplovljavanje.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske nije se još oglasilo po ovom pitanju.