Sudija je odlučivao danas. Na ročište je došao tužilac, ali ne i advokat, jer je u štrajku. Sud nije imao izbora, ročište nije moglo biti održano.

Sin savjetnika direktora Policije RS, koji je pao sa 5,5 kg droge, već na slobodi
Foto: Nezavisne novine

Marko Simić (30) iz Banjaluke, sin Dragana Simića, savjetnika direktora Policije RS, koji je uhapšen u akciji "Nišan 3", te osumnjičen da je u prtljažnjiku automobila držao oko 5,5 kg marihuane, pušten je na slobodu.

Osumnjičenom tridesetogodišnjaku je, kako je saznaju Nezavisne novine, danas dodijeljen advokat po službenoj dužnosti, ali su branioci po službenoj dužnosti u štrajku, pa njega danas nije niko zastupao na ročištu u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Pošto pritvorska ročišta ne mogu biti održana bez advokata, on se, po automatizmu, našao na slobodi, tri dana nakon što je pao u akciji koja je izvedena u ponedjeljak.

Istog dana, kako je uz navođenje njegovih inicijala saopšteno iz banjalučke policije, pretreseni su BMW i stan u Banjaluci koje on koristi, te je pronađeno i oduzeto oko 5,5 kilograma materije koja asocira na marihuanu, kao i digitalna vaga za precizno mjerenje, mobilni telefoni, te oko 4.200 eura, kao i drugi predmeti.

Simić je dan nakon hapšenja, odnosno u utorak popodne, predat Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Tu ga je ispitao tužilac.

"Tužilac je 2. oktobra predložio određivanje pritvora Marku Simiću. O prijedlogu za određivanje pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjaluci", rečeno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Sudija je odlučivao danas. Na ročište je došao tužilac, ali ne i advokat, jer je u štrajku. Sud nije imao izbora, ročište nije moglo biti održano, tako da se Simić, po sili zakona, našao na slobodi.

Zanimljivo je da Osnovni sud u Banjaluci nije dozvolio novinarima da prisustvuju ovom ročištu. Novinari tri redakcije, uključujući i Nezavisne novine, ostali su ispred vrata. Na naš zahtjev da ročištu prisustvujemo nije ni odgovoreno, već nam je samo sudski policajac rekao da nam prisustvo nije dozvoljeno.