Mnogo je kontroverzi oko nagradne igre Poreske uprave u Hrvatskoj “Bez računa se ne računa”, u kojoj su pobjednici birani prema broju skeniranih računa.

Poreska uprava oduzela nagradu: Suprug zaposlenice u upravi postao novi prvoplasirani
Foto: Ilustracija

Poreska je prije dva dana saopštila da oduzima pobjedu Andreju Stevenu Horvatu iz Zagreba, koji je sakupio 2.858 računa u 24 dana, što znači 119 računa po danu. Utvrđeno je da je sakupljao bodove "protivno pravilima". Drugoplasirani je sada postao prvoplasirani, što bi moglo dovesti do novog skandala, navodi Index.hr.

Novi prvoplasirani je Zvonko Moslavac, suprug Svjetlane Moslavac, koja radi u virovitičkoj ispostavi Poreske uprave kao sekretarica. Moslavac je poznat kao "serijski dobitnik nagradnih igara". Osvojio je automobil Peugeot 107 u Palominoj nagradnoj igri 2007. godine, a šest godina kasnije i Ford Fiestu u Kikinoj nagradnoj igri.

Zvonko Moslavac je rekao da je "za ovu nagradu najzaslužnija supruga, a moje ime se slučajno našlo na kuponu". Također, članovi njegove porodice često osvajaju nagrade, uključujući Samsung Galaxy i razne poklone iz nagradnih igara. Nagradna igra “Bez računa se ne računa” suočava se s brojnim problemima otkako je započela, a sumnje su se pojavile nakon što Poreska uprava nije objavila broj računa pri prvom izvlačenju.

Horvat tvrdi da je samo ukazao na manjkavosti igre, objašnjavajući kako je sakupljao račune direktno od konobara. Ipak, njegovo objašnjenje nije uvjerilo Poresku upravu, koja je najavila razmatranje mogućih postupaka protiv učesnika koji su pokušali manipulirati nagradom. Horvat se pita kako su drugi igrači fizički skupili svoje račune i naglašava da je njegov pristup bio jednostavniji i efikasniji.