Ovaj dan treba biti upisan u historiju, ne samo našeg Univerziteta, već i ovoga grada, kantona, pa i naše države, kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Danas je postavljen kamen temeljac za igradnju dugoočekivanog kampusa Univerziteta u Tuzli.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, istakla je važnost ovog projekta naglašavajući kako je ovo tek početak projekta izgradnje Kampusa.

"Mi ovdje gradimo akademski grad koji će pružtiti i našim nastavnicima i studentima sve ono što zapravo jedan univerzitet i treba", kazala je.

Ovaj projekat predstavlja historijski trenutak za visoko obrazovanje u ovom gradu.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što sam danas gost na postavljanju kamena temeljca za kampus Univerziteta u Tuzli. To je jedna velika manifestacija i taj poduhvat će biti od velikog značaja, ne samo za studente Univerziteta u Tuzli, već i za cijeli region. Pored ove manifestacije, ja ću biti u prilici da danas razgovaram sa rektoricom Univerziteta u Tuzli o nekom možda zajedničkom studijskom programu bosanskog jezika koji bi se odvijao i na državnom Univerzitetu u Novom Sadu", kazala je Zana Dolićanin, rektorica državnog Univerziteta u Novom Pazaru.

Ministar Ahmed Omerović izjavio je kako je zaustavljen pesimizam koji kaže da veliki projekti nisu ostvarivi.

"Mi na ovaj način pokazujemo da smo započeli veliki projekat za BiH i naša javnost će sada vjerovati da mi to možemo. Druga stvar je to što pokazujemo mladim ljudima da mogu ostati u BiH i da ovdje postoji perspektiva. I treća stvar koja je najvažnija, a to je da ćemo mi ovdje obrazovati ljude koji ću u budućnosti voditi i graditi BiH i koji će doprinijeti razvoju ove zemlje u svim sferama života", kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke.

Žarko Vujović, predsjednik skupštine TK, kazao je kako je ovo generacijski projekat i da će trajati dugo, ali da je bilo i opstrukcija.

"Bilo je opstrukcija, ali o tim ljudima koji su radili opstrukcije ne želim da govorim. Želim da govorim samo o ljudima koji su ovdje za dobrobit studenata", kazao je Vujović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić govorio je o prioritetima i rješenjima koja se moraju ispuniti.

"Mora se riješiti prije svega imovinski status Univerziteta. Činjenice su da on nije riješen, da su naši fakulteti podstanari u objektima", kazao je.

Vezani članak Korak ka kvalitetnijem obrazovanju: Počinje prva faza izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli

S druge strane, prema riječima Halilagića, otvarene su velike mogućnosti internacionalizacije našeg Univerziteta.

"Brojne su zemlje koje imaju veliki broj studenta, a da i sami nemaju mjesta i prostora da studiraju. Mi time otvaramo vrata i  tim studentima", dodao je.

Vrijednost prve faze projekta iznosi preko 10 miliona maraka i 770 hiljada maraka.

"Vlada Tuzlanskog kantona je zajedno sa Skupštinom obezbijedila 10,7 miliona KM za ovu prvu fazu, a u narednom periodu smo se obavezali da za sve ostale korake pokušamo obezbijediti nedostajuća sredstva", zaključio je premijer TK.