povrce
Proljeće na tanjiru: Recept za dvije lagane i šarene salate koje će vas oduševiti
Proljetne salate su idealan izbor jer su pune boja, vitamina i okusa – a pritom se mogu lako prilagoditi svakodnevnim obavezama i brzom tempu života. Donosimo vam dva jednostavna recepta – jednu s grilovanom piletinom i drugu s tunjevinom –...
Malo povrće, velike koristi: Zašto bi rotkvice trebale biti dio vaše ishrane?
Rotkvice su često zanemareno povrće koje se najčešće koristi kao dodatak salatama ili dekoracija na tanjiru. Međutim, malo ko zna da ovo crveno i hrskavo povrće krije brojne zdravstvene prednosti koje bi ga trebale učiniti redovnim dijelom...
Zbog ovih navika voće brže truli: Evo šta radimo pogrešno nakon što ga kupimo
Ipak, način na koji je čuvamo u frižideru može biti glavni uzrok toga, tvrdi stručnjakinja za skladištenje hrane Kate Hall. Ona je otkrila neke od najčešćih grešaka koje ljudi prave kada je riječ o održavanju namirnica svježim. "Rasipanje...
Kako pripremate povrće? Izbjegavajte ovu grešku koja uništava hranljive sastojke
Pravilna priprema povrća ključna je kako bi se sačuvali svi hranljivi sastojci. Evo savjeta kako najbolje tretirati povrće, a šta treba izbjegavati. Kuhanje na pariKuhanje na pari je jedan od najboljih načina za očuvanje vitamina i mineral...
Čuvar života: Ova namirnica je neprocjenjiva za zdravlje, a mnogi je ne jedu
Prema riječima dr. Rangana Chatterjeea, koji se pojavljivao u BBC-ju u programu "Doctor in the House", ako bi ljudi trebali jesti bilo koju vrsu povrća, brokula bi trebala biti ta koju bi odabrali. Dr. Chatterjee, koji je nedavno napisao k...
Evo zašto je dobro birati zamrznuto povrće
Zdrav način ishrane nije uvijek lak. Ishrana bogata povrćem pomaže u pružanju potrebnih vitamina i minerala za zdravlje tijela, ali to može biti izazovno kada je povrće skupo, van sezone ili kada se kvari u frižideru. Kako bi se to prevazi...
Recept za jesenje dane: Kremasta čorba od bundeve
Dolaskom jeseni miris miris spremanja hrane se vraća u domove, a povrće i plodovi iz bašte glavni su sastojci toplih obroka. Jedan od takvih recepata jeste i kremasta čorba od bundeve koja osvaja srca mnogih dolaskom hladnijih dana. Ideal...
Sedam ključnih savjeta za uspješnu proizvodnju zelene salate u jesen i zimu
Ključni faktori su korištenje malč folije i sistema "kap po kap", zaštita od puževa, kontrola temperature, te redovno održavanje idealnih uslova. Dakle, sadnja zelene salate u plasteniku tokom jesensko-zimskog perioda može biti vrlo uspješ...
Zdravo i jednostavno: Savršeno varivo s piletinom i povrćem za jesenji ručak
Priprema započinje s laganim dinstanjem luka, mrkve i celera, koji su baza svakog dobrog variva. Na njih dodajte komadiće pilećeg filea, prethodno začinjene solju, paprom i malo mljevene crvene paprike. Nakon što piletina lagano porumeni, u...
Ideja za nedjeljni ručak: Zlatna piletina sa šarenim povrćem iz pećnice
Odlična ideja za nedeljni ručak jeste piletina sa šarenim povrćem iz rerne sa kojom ne možete promašiti. Bilo da članovi vaše porodice vole meso, ili povrće u ovom jelu svako može pronaći ono što mu odgovara, a vi ćete nahraniti sve jedni...
Može li pranje vodom s povrća skinuti pesticide?
Perete li povrće, pa i voće, prije jela ili termičke obrade? Vjeruje se kako se tako skidaju prvenstveno prljavštine, ali i pesticidi. Šta je istina? Hoćemo li ispiranjem pod vodom isprati pesticide s voća i povrća i ima li to uopće smisla?...
Pomaže li pileća supa zaista kada ste bolesni?
Pripremanje zdjelice pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna uobičajena je praksa u cijelom svijetu već stoljećima. Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u dobrobiti pileće supe. U SAD-u se jelo obično priprema s rezancima,...
Da li ste znali? Konzumiranjem pogrešne vrste povrća možete dobiti na kilaži, a evo o kojoj je riječ
Problem nastaje u srednjim godinama kad višak škroba dodaje kilograme. Birajte zato radije špinat ili mrkvu ispred krompira, graška ili kukuruza Povrće je zdravo i već ste na dobrom putu ako je na vašem jelovniku češće nego slatkiši i voko...
Da li znate šta je zdravije, svježe ili smrznuto povrće?
Smrznuto povrće i voće dobra su i zdrava alternativa kada svježa hrana nije dostupna Većina odraslih trebala bi jesti 2 šolje voća i 2,5 do 3 šolje povrća dnevno (preporučuje se da muškarci uzimaju malo više povrća). No, mnoga istraživanja...
Objavljena lista voća i povrća s najviše pesticida: Na prvom mjestu je svima omiljena namirnica
Pozivi doktora i nutricionista da u svoju prehranu uključimo obilje voća i povrća koja obiluju vlaknima i hranjivim tvarima odjekuju sve jače, a s njima dolazi i zabrinutost o eventualnoj izloženosti štetnim pesticidima. Istraživanje je otk...
Ova vrsta povrća može spriječiti astmu i poboljšati rad vaših pluća
Naučnici su otkrili da vitamin kojim obiluje ovo lisnato zeleno povrće može učiniti čuda za vaš respiratorni sistem Konzumiranje lisnatog zelenog povrća dovest će do zdravih pluća i pomoći u obrani od astme, pokazuje danska studija. Istraži...
Kako produžiti svježinu povrća uz pomoć papirnog ubrusa?
Želite li da produžite svježinu povrća, papirni ubrus može vam u tome pomoći. Sve što treba da uradite jeste da fioku koja je namjenjena za čuvanje voća i povrća obložite papirnim ubrusima. Zatim u nju ubacite svježe namirnice. Ukoliko povr...
Hrana za mozak: Ovo su namirnice za bolje pamćenje
Ako želite da učinite nešto dobro za svoj mozak i poboljšate pamćenje i koncentraciju, morate ga snabdjeti važnim nutrijentima. Hrana za mozak je nešto čemu treba posvetiti punu pažnju. Hrana za mozak: Šta treba jesti? 1. Masnu ribu Kada st...
Sočan i hrskav ručak iz rerne: Povrće sa kobasicom
Povrće sa kobasicom možete spremiti u danima kad želite da vremenski duži dio posla oko pripreme obroka odradi rerna. Puno povrća i neki red kobasice, plus preliv - jednostavna je i uvijek dobitna kombinacija za ručak koji se može često nać...
Povrće koje može biti zamjena za meso, reguliše željezo i loši holesterol...
Sadrži folate, vitamine A, C, K, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i većinu kalija i mangana. Vitamini A i C su antioksidansi koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Patlidžan se preporučuje dijabetičarima kako bi pomogao u regulisanju...
Savršena za prvi dan proljeća: Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom
Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodat...
BiH je zemlja poštenih ljudi: Tezga bez trgovca, kupci sami vagaju i plate
Nevjericu i oduševljenje izazvao je gest poljoprivrednika Elvedina Hode iz Osanice kod Goražda, a još veće informacija da kupci njegovih poljoprivrednih proizvoda nikad ne ostaju dužni. "Poslužite se, a novac ostavite na tezgi iza" poruka j...
Bez gorčine: 5 trikova kuhara s kojima će pečeni patlidžan uvijek imati sjajan ukus
Patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda Solanum. U svijetu postoji stotine različitih podvrsta patlidžana koje variraju po obliku, veličine i boji. Ovo povrće ima odličan okus kada se pripremi na odgovarajući način. Nažalost, mno...
Perite voće i povrće, a posebno obratite pažnju na ovih nekoliko vrsta
Odavno je poznato da se voće i povrće treba prati nakon kupovine, što zbog prašine koja se skuplja, što zbog pesticida kojima su špricani tokom uzgajanja. Ipak, postoje neke vrste koje se ne mogu samo malo isprati pod vodom već zahtijevaju...