povrce
Sedam ključnih savjeta za uspješnu proizvodnju zelene salate u jesen i zimu
Ključni faktori su korištenje malč folije i sistema "kap po kap", zaštita od puževa, kontrola temperature, te redovno održavanje idealnih uslova. Dakle, sadnja zelene salate u plasteniku tokom jesensko-zimskog perioda može biti vrlo uspješ...
Zdravo i jednostavno: Savršeno varivo s piletinom i povrćem za jesenji ručak
Priprema započinje s laganim dinstanjem luka, mrkve i celera, koji su baza svakog dobrog variva. Na njih dodajte komadiće pilećeg filea, prethodno začinjene solju, paprom i malo mljevene crvene paprike. Nakon što piletina lagano porumeni, u...
Ideja za nedjeljni ručak: Zlatna piletina sa šarenim povrćem iz pećnice
Odlična ideja za nedeljni ručak jeste piletina sa šarenim povrćem iz rerne sa kojom ne možete promašiti. Bilo da članovi vaše porodice vole meso, ili povrće u ovom jelu svako može pronaći ono što mu odgovara, a vi ćete nahraniti sve jedni...
Može li pranje vodom s povrća skinuti pesticide?
Perete li povrće, pa i voće, prije jela ili termičke obrade? Vjeruje se kako se tako skidaju prvenstveno prljavštine, ali i pesticidi. Šta je istina? Hoćemo li ispiranjem pod vodom isprati pesticide s voća i povrća i ima li to uopće smisla?...
Pomaže li pileća supa zaista kada ste bolesni?
Pripremanje zdjelice pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna uobičajena je praksa u cijelom svijetu već stoljećima. Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u dobrobiti pileće supe. U SAD-u se jelo obično priprema s rezancima,...
Da li ste znali? Konzumiranjem pogrešne vrste povrća možete dobiti na kilaži, a evo o kojoj je riječ
Problem nastaje u srednjim godinama kad višak škroba dodaje kilograme. Birajte zato radije špinat ili mrkvu ispred krompira, graška ili kukuruza Povrće je zdravo i već ste na dobrom putu ako je na vašem jelovniku češće nego slatkiši i voko...
Da li znate šta je zdravije, svježe ili smrznuto povrće?
Smrznuto povrće i voće dobra su i zdrava alternativa kada svježa hrana nije dostupna Većina odraslih trebala bi jesti 2 šolje voća i 2,5 do 3 šolje povrća dnevno (preporučuje se da muškarci uzimaju malo više povrća). No, mnoga istraživanja...
Objavljena lista voća i povrća s najviše pesticida: Na prvom mjestu je svima omiljena namirnica
Pozivi doktora i nutricionista da u svoju prehranu uključimo obilje voća i povrća koja obiluju vlaknima i hranjivim tvarima odjekuju sve jače, a s njima dolazi i zabrinutost o eventualnoj izloženosti štetnim pesticidima. Istraživanje je otk...
Ova vrsta povrća može spriječiti astmu i poboljšati rad vaših pluća
Naučnici su otkrili da vitamin kojim obiluje ovo lisnato zeleno povrće može učiniti čuda za vaš respiratorni sistem Konzumiranje lisnatog zelenog povrća dovest će do zdravih pluća i pomoći u obrani od astme, pokazuje danska studija. Istraži...
Kako produžiti svježinu povrća uz pomoć papirnog ubrusa?
Želite li da produžite svježinu povrća, papirni ubrus može vam u tome pomoći. Sve što treba da uradite jeste da fioku koja je namjenjena za čuvanje voća i povrća obložite papirnim ubrusima. Zatim u nju ubacite svježe namirnice. Ukoliko povr...
Hrana za mozak: Ovo su namirnice za bolje pamćenje
Ako želite da učinite nešto dobro za svoj mozak i poboljšate pamćenje i koncentraciju, morate ga snabdjeti važnim nutrijentima. Hrana za mozak je nešto čemu treba posvetiti punu pažnju. Hrana za mozak: Šta treba jesti? 1. Masnu ribu Kada st...
Sočan i hrskav ručak iz rerne: Povrće sa kobasicom
Povrće sa kobasicom možete spremiti u danima kad želite da vremenski duži dio posla oko pripreme obroka odradi rerna. Puno povrća i neki red kobasice, plus preliv - jednostavna je i uvijek dobitna kombinacija za ručak koji se može često nać...
Povrće koje može biti zamjena za meso, reguliše željezo i loši holesterol...
Sadrži folate, vitamine A, C, K, kalcij, željezo, magnezij, fosfor i većinu kalija i mangana. Vitamini A i C su antioksidansi koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Patlidžan se preporučuje dijabetičarima kako bi pomogao u regulisanju...
Savršena za prvi dan proljeća: Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom
Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine. Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodat...
BiH je zemlja poštenih ljudi: Tezga bez trgovca, kupci sami vagaju i plate
Nevjericu i oduševljenje izazvao je gest poljoprivrednika Elvedina Hode iz Osanice kod Goražda, a još veće informacija da kupci njegovih poljoprivrednih proizvoda nikad ne ostaju dužni. "Poslužite se, a novac ostavite na tezgi iza" poruka j...
Bez gorčine: 5 trikova kuhara s kojima će pečeni patlidžan uvijek imati sjajan ukus
Patlidžan je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda Solanum. U svijetu postoji stotine različitih podvrsta patlidžana koje variraju po obliku, veličine i boji. Ovo povrće ima odličan okus kada se pripremi na odgovarajući način. Nažalost, mno...
Perite voće i povrće, a posebno obratite pažnju na ovih nekoliko vrsta
Odavno je poznato da se voće i povrće treba prati nakon kupovine, što zbog prašine koja se skuplja, što zbog pesticida kojima su špricani tokom uzgajanja. Ipak, postoje neke vrste koje se ne mogu samo malo isprati pod vodom već zahtijevaju...
Uživajte u sezonskom okusu: Napravite ljetnu mirisnu pitu s tikvicama, cherry paradajzom i feta sirom
Uživajte u domaćim tikvicama i padajzu spojenim u šarenu pitu... Sezona tikvica i paradajza je u punom jeku pa je pravo vrijeme da je iskoristiš. Lokalne pijace mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovo...
Salata puna proteina gotova za manje od pet minuta
Kada temperatura poraste u termometru do neugodnih visina, u potrazi smo za osvježavajućim obrocima koje ne iziskuju dugu pripremu. Salate se pritom nameću kao sjajan izbor. Klasične sastojke za salatu poput paprika, paradajza i krastavaca...
Pet razloga zbog kojih je dobro jesti mladi luk
Sezona je mladog luka i šteta je ne iskoristiti priliku jer je bogat vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja. Mladi luk ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja...
Super ideja: Pretvara stare autobuse u staklenike
Zadnjih godina postalo je vrlo popularno pretvarati stare autobuse u mobilne domove, ali Doni Rae Franklin iz Kanade dosjetila se kako od dva takva vozila napraviti bazu za uzgoj povrća, začina i drugog bilja koje koriste za prehranu. Ideja...
Povrće koje nikada ne biste trebali jesti sirovo
Neki prehrambeni proizvođači sirove hrane, tvrde da konzumacija samo nekuhanog voća i povrća može potaknuti gubitak kilograma i pomoći u prevenciji i borbi protiv određenih bolesti. Kuhanje, dodaju, uništava ključne enzime zbog kojih je hra...
Šta će se dogoditi s vašim tijelom ako prestanete potpuno jesti voće i povrće?
Depresija, loš tjelesni miris, oštećen vid - samo je nekoliko stvari koje bi se mogle dogoditi našem umu i tijelu ako prestanemo jesti voće i povrće, piše Bright Side. U povrću i voću ima puno sastojaka koji se ne mogu naći ni u jednoj drug...
Postoji genetski razlog zašto mnogi ljudi izbjegavaju povrće
Da li se sjećate kada ste bili dijete i jedva ste čekali da se vratite iz škole kući na ručak, a onda kada ste sjeli za sto, čekalo vas je neprijatno iznenađenje, tanjir pun povrća? Ok, možda ovo nije bilo iskustvo svakog od vas, ali nije n...