Foto: Tuzlanski.ba

Naučnici su otkrili da vitamin kojim obiluje ovo lisnato zeleno povrće može učiniti čuda za vaš respiratorni sistem

Konzumiranje lisnatog zelenog povrća dovest će do zdravih pluća i pomoći u obrani od astme, pokazuje danska studija. Istraživanje je pokazalo kako osobe s nikim nivoom vitamina K u krvi imaju veću vjerovatnost da će imati lošu funkciju pluća i patiti od astme, hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i hripanje, piše Daily Mail.

Vitamin K se nalazi u lisnatom zelenom povrću kao što su špinat, kelj i brokula, biljnim uljima i žitaricama. Igra ulogu u zgrušavanju krvi i tako pomaže tijelu da zarastu rane, ali istraživači su dosad znali malo o njegovoj ulozi u zdravlju pluća.

Vitamin K je jako bitan, a ovo je 6 načina kako ga najjednostavnije unijeti u organizam

Prva ovakva studija

Tim sa Univerziteta u Kopenhagenu analizirao je stanje 4000 ljudi koji su sudjelovali u testiranju funkcije pluća. Dali su uzorke krvi i odgovorili na upitnike o svom zdravlju i načinu života. Otkrili su da su ljudi s niskim markerima vitamina K imali lošije rezultate na testovima plućne funkcije i dvostruko su vjerovatnije imali KOPB, 44 posto vjerovatnije astmu i čak 81 posto više vjerovatno da će prijaviti hripanje.

Već znamo da vitamin K ima važnu ulogu u krvi i istraživanja počinju pokazivati da je također važan za zdravlje srca i kostiju, ali bilo je vrlo malo istraživanja koja su se bavila povezanošću vitamina K i pluća. Ovo je prva takva studija i rezultati nam pokazuju kako bi vitamin K mogao igrati ulogu u zdravlju pluća, rekao je Dr. Torkil Jespersen, jedan od autora studije.

Koliko trebamo vitamina K?

Odrasli trebaju otprilike 1 mikrogram dnevno vitamina K po kilogramu težine. To znači da neko ko teži 65 kg treba 65 mikrograma dnevno. Stručnjaci kažu da bi ljudi trebali moći dobiti savpotreban vitamin K raznolikom i uravnoteženom prehranom.

Bili bismo zainteresovani vidjeti daljnja istraživanja u ovom području kako bismo mogli bolje razumjeti jesu li nivoi vitamina K izravno povezani s funkcijom pluća. Ovakva istraživanja su važna jer su plućne bolesti treći najveći ubica u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali samo 2 posto javnih sredstava troši se na istraživanje plućnih bolesti koje bi pomoglo u dijagnosticiranju, liječenju i učinkovitijem upravljanju njima, rekla je dr. Samantha Walker, direktorica istraživanja direktorica istraživanja i inovacija u Asthma and Lung UK.

Gdje pronaći vitamin K?

Vitamin K široko je zastupljen u povrću, posebno zelenom lisnatom povrću. Bogato je zastupljen i u suhim začinima. Tako brokula ima 224 mikrograma ovog vitamina na 100 grama povrća, a kuhana čak 256. Špinat ima čak 483 (kuhan 494),, dok sirovi kelj i blitva imaju preko 800, piše ordinacija.hr 

Kod začina je situacija sljedeća (mikrogrami na 100 grama):

suhi peršin – 1715
suha mljevena kadulja – 1715
sirovi peršin – 1640
suhi list korijandera – 1360
suhi mažuran – 622
suhi origano – 622
svježi bosiljak – 415