Uživajte u sezonskom okusu: Napravite ljetnu mirisnu pitu s tikvicama, cherry paradajzom i feta sirom
Foto: Tuzlanski.ba

Uživajte u domaćim tikvicama i padajzu spojenim u šarenu pitu...

Sezona tikvica i paradajza je u punom jeku pa je pravo vrijeme da je iskoristiš. Lokalne pijace mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba ti ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijeni integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako je ohladiš postat će nešto mekša i sočnija. Kako god je jeli, sigurno ćete uživati u okusima sezone, prenosi MissZdrava.

Sastojci:

Za tijesto:

170 g brašna
120 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 kašika hladne vode
1 kašičica soli

Za nadjev:

150 g tikvica
200 g feta sira
2 kašičice timijana
6 žumanjaka
300 ml vrhnja
150 g cherry paradajza
1 prstohvat soli

Priprema:

Najprije pripremi tijesto za koru. Pomiješaj brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobiješ mrvičasto tijesto dodaj žumanjak i vodu te zamijesi glatko tijesto. Tijesto umotaj u foliju i stavi u frižider na sat vremena.

Dok se tijesto hladi, tikvice nareži na tanke kolutiće, a paradajz na polovice. Tikvice stavi u cjediljku te posoli kako bi pustile višak vode. Rernu zagrij na 180 stupnjeva Celzijusa.

Tijesto izvadi iz frižidera i razvaljaj ga na debljinu od pola centimetra. Prenesi ga u kalup za pitu te ukloni višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravi rupice pomoću vilice i prekrij ga aluminijskom folijom te dodaj kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo.

Tijesto peci oko 10 minuta, zatim ukloni utege i foliju i peci još tri do pet minuta.

Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješaj tikvice, feta sir, timijan, žumanjce i vrhnje.
Pečeno tijesto napuni nadjevom i po površini posloži polovice cherry paradajza. Sve zajedno peci oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst. (Tuzlanski.ba)