Uz pravilnu pripremu i brigu, zelena salata u plasteniku tokom jeseni i zime može dati izdašne prinose.

Sedam ključnih savjeta za uspješnu proizvodnju zelene salate u jesen i zimu
Foto: Ilustracija | Pridržavajte se pravila

Ključni faktori su korištenje malč folije i sistema "kap po kap", zaštita od puževa, kontrola temperature, te redovno održavanje idealnih uslova.

Dakle, sadnja zelene salate u plasteniku tokom jesensko-zimskog perioda može biti vrlo uspješna ako se pridržavate određenih pravila.

U nastavku donosimo sedam ključnih na koje trebate obratiti pažnju kako bi ona rasla zdravo i bez problema, piše Agro klub.

1. Obavezna malč folija i sistem "kap po kap"

Malč folija je neophodna za kontrolu korova, očuvanje vlažnosti i regulaciju temperature zemlje. Ova folija štiti zemlju od gubitka vode, čime smanjuje učestalost zalivanja, a istovremeno sprečava rast korova koji bi mogao oduzimati hranjive tvari salati.

Sistem zalivanja "kap po kap" je idealan za plastenike jer omogućava ravnomjerno i precizno navodnjavanje. Time se osigurava da svaka biljka dobije potrebnu količinu vode bez prekomjernog vlaženja tla, što može izazvati truljenje korijena.

2. Zaštitite salatu od puževa

Puževi predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za zelenu salatu, posebno u vlažnim uslovima plastenika tokom hladnijih mjeseci. Ovi štetnici mogu uništiti cijele nasade ako se ne koriste odgovarajuće mjere zaštite.

3. Kontrola temperature u plasteniku

Tokom jesensko-zimskog perioda, važno je održavati optimalnu temperaturu u plasteniku. Salata preferira hladnije uslove, ali je osjetljiva na mraz. Idealna temperatura za rast je između 10°C i 20°C. Koristite ventilacijske otvore i grijače kako biste održali ovu temperaturnu ravnotežu, te izbjegli nagle promjene koje bi mogle usporiti rast ili oštetiti biljke.

4. Izbor odgovarajućih sorti salate

Nisu sve sorte salate jednako otporne na hladnoću. Prilikom sadnje u jesen i zimu, birajte sorte koje su prilagođene hladnijim uslovima, poput Lollo Rosso, Batavije ili Romaine. Ove sorte su otpornije na niske temperature i daju bolje prinose u plastenicima tokom hladnijih mjeseci.

5. Redovno provjetravanje plastenika

Iako su temperature niže, važno je redovno provjetravati plastenik kako biste spriječili prekomjernu vlagu i pojavu plijesni ili gljivičnih bolesti. Vlažnost vazduha je kritičan faktor za zelenu salatu, jer prekomjerna vlaga može uzrokovati bolesti poput pepelnice i truleži. Provjetravanje pomaže održavanju optimalne mikroklime.

6. Pravilno đubrenje

Zelena salata ima relativno niske zahtjeve za hranjivim tvarima, ali je važno osigurati uravnoteženu ishranu, posebno tokom hladnijih mjeseci kada tlo prirodno postaje manje plodno. Koristite organska ili mineralna đubriva bogata azotom, što će potaknuti zdrav rast lisne mase.

Đubrenje treba biti umjereno, jer prekomjerno može dovesti do lošije kvalitete salate.

7. Kontrola svjetlosti

Iako su dani kraći u jesensko-zimskom periodu, salata i dalje zahtjeva određenu količinu svjetlosti za fotosintezu. Postavite plastenik na sunčano mjesto kako biste maksimalno iskoristili dnevnu svjetlost. Ako je potrebno, možete koristiti i LED lampe za dopunsko osvjetljenje, kako bi salata imala kontinuiran rast čak i u razdobljima slabijeg prirodnog svjetla.