Vesna Vuga Sušac, akademska kiparica iz Mostara, u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli predstavit će se izložbom iz ciklusa Kontemplacije.

Vesna Vuga Sušac u BKC Tuzla se predstavlja izložbom iz ciklusa “Kontemplacije”
Foto: BKC Tuzla

Autorica je za svoje djelo pod nazivom ''Znakovi'' dobitinica nagrade za najbolju instalaciju na XII Međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature, koje je prošle godine održano u BKC Tuzla,  kada je pobrala simpatije i žirija i publike za minimalistčke reljefe opozitnog kolorita sa geometrijskim detaljima - simbolima ovozemaljskog i duhovnog.

Izložba pod nazivom Kontemplacije bit će otvorena u petak, 13. septembra 2024. godine u 19.00 sati, u Velikoj galeriji BKC-a u Tuzli, a publici će biti dostupna u naredne tri sedmice.

Na svečanom otvaranju pored autorice govorit će Hari Ejubović, prof. umjetnosti – Rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK i prof. dr. art. Dragana Nuić-Vučković.

''Minimalistički reljefi Vesne Sušac govore o spoznaji života. Svaki milimetar njezina rada predstavlja svijest i znanje o milimetru. Kvadrat, krug ili trokut nikada neće biti samo geometrijski oblici, ultramarin ili zlatna nikada neće biti samo hemijski spojevi od kojih se dobiva boja.

Jednostavnost oblika i konačnog prikaza može upućivati promatrača na stvaranje bliskih slika u njihovim percepcijama. Stvaratelju bi trebao biti nevažan detalj vidi li ko ili ne vidi sličnosti, stvara li analogije ili asocijacije. Jer predstavljena minimalistička djela znače izricanje biti na najjednostavniji način. Već je odavno Vesna Sušac spoznala bit – istinu o sebi i u sebi'', rekla je prof. dr. art. Silva Radić u napisanom predgovoru za ovu izložbu.

O autorici:

Vesna Vuga Sušac rođena 1976. godine u Mostaru gdje se školovala, završila gimnaziju i Pedagoški fakultet. Diplomirala je kiparstvo na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru 2000. godine u klasi prof. Nikole Vučkovića.

Postdiplomskii studij kiparstva završila je 2011. godine na ALU u Sarajevu u klasi prof. Mustafe Skopljaka uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića. Doktorski studij Ars Sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru završila je 2023. godine pod mentorstvom prof. Darke Šobota i komentorstvom prof. Dragane Nuić-Vučković.

Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je na dvadest samostalnih i više kolektivnih i selektivnih izložbi u BiH i inostranstvu. Dobitnica je više strukovnih nagrada za kiparstvo, instalaciju i crtež.

Docentica je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.