Sajam knjige u Tuzli bit će održan u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” od 26. do 30. septembra. 

Na svjetske dane demokratije i pismenosti: U Tuzli uskoro počinje Sajam knjige
Foto: Ilustracija | Od 26. do 30. septembra

Sajam će biti otvoren 26. septembra, kako bi se ukazalo na značaj jačanja svijesti o očuvanju kulture, važnosti i bogatstvu svake knjige. Bit će organiziran na svjetske dane demokratije i pismenosti, a upravo ovi dani mogu biti prilika da se kroz različite aktivnosti i susrete pošalju poruke mira.

Prvi dan sajma, 26. septembra u četvrtak u 11:55 otvorit će knjiga "Komunikacijska varijabla" autora Najila Kurtića.

Knjiga donosi pregled najnovijih teorijskih i empirijskih istraživanja u području prožimanja načina, oblika, sadržine i intenziteta komuniciranja i društvenih promjena.

Šta je to instrumentalizacija laži u javnoj komunikaciji? Kako se ponašaju Javni medijski servisi u krizi i šta je to komunikacijska varijabla participacije građana u lokalnoj upravi? Sve će to otkriti profesor Najil Kurtić na Sajmu Knjige Tuzla.

U 14 sati bit će promocija romana "Narodni lopovi" autora Zlatka Dukića. Priče o zatvorima i ljudima u zatvorima, uvijek su privlačne, zanimljive i poučne. 

Nakon što ponudi kratki istorijat jednog konkretnog zatvora, ova knjiga kazuje o biranoj grupi onih koji su, s dokazano dugim prstima, iza rešetaka dospjeli iz različitih razloga. Ali, jedno ih vezuje: sve što su radili, pa zatvor zaradili, činili su „za narod“, uz zakletve u narod i uz punjenje vlastitih džepova i gomilanje sopstvenih nekretnina. Ubijeđeni su u svoju nevinost, u to da su sve to ispravno radili, ni u najružnijim snovima ne očekujući ono što ih na kraju čeka. Neobično je to što ih čeka, ali i neizbježno.

U 15 sati će biti predstavljena knjiga Izraelskog istoričara Ilan Pape, "Deset mitova o Izraelu" koju nam na Sajmu Knjige Tuzla predstavljaju Resul Mehmedović, prevodilac i publicista te prof. dr. Elmir Jahić i prof. dr. Adnan Jahić.

Knjiga "Svekrvin sin", autorije Razije Raze Čolaković, biće predstavljena istog dana u 16 sati. Ova knjiga u fokus stavlja muško-ženske odnose, a predstavlja stavove, poruke i poglede prema životu i svijetu te sadržava autobiografske tekstove. 

U 17 sati predstavit će se autorica Indira Durmić studije "Bajgorić," istraživačkog rada posvećenog bošnjačkoj epici kroz prizmu jednog od najvažnijih guslara Bosne i Hercegovine.

Autorica, cijenjena bosanskohercegovačka i hrvatska književnica Indira Durmić, kroz ovu studiju osvjetljava bogatstvo i složenost guslarske tradicije, koja je često bila u sjenci, ali sada dobija zasluženu pažnju. Kroz temeljitu analizu i jedinstven književni pristup, "Bajgorić" pruža duboki uvid u melodijske i narativne aspekte ove važne kulturne baštine.

Na sajam knjige u Tuzli dolaze i Sejo Sexon, muzičar, kompozitor, tekstopisac i jedan od osnivača kultnog benda "Zabranjeno pušenje", a takođe i Boro Kontić, pisac, novinar i producent.

Kako su nastale neke od kultnih pjesama Zabranjenog pušenja, šta je to primus i zašto se čovjek zvani Elvis najviše puta spominje u knjizi? Sve to će nam otkriti gosti ovogodišnjeg sajma u 19 sati na promociji knjige "Pamtim to kao da je bilo danas."

Drugog dana sajma, 27.09. u 16 sati, predstavit će se autor zbirke priča "Dok zrijem: pabirčenja po patrljcima prošlosti" autora Alena Kalajdžije!

Ovaj književni prvijenac, napisan na 188 stranica i satkan od 27 priča i crtica, pokušava odgovoriti na pitanja kako se individualna i lična iskušenja reflektiraju na razvoj općih društvenih kretanja koja utječu na razvoj identiteta i kulture zajednice iz koje je ponikao pojedinac.

U subotu, 28.09. Krešimir Mišak, hrvatski pisac, novinar, muzičar, dolazi na Sajam Knjige Tuzla.

On će kroz promociju svoje knjige "Putovati kroz vrijeme? Zašto ne!" govoriti o tome šta je to vrijeme, je li moguće manipulirati njime i je li moguće putovati kroz vrijeme.

Ulaz na sajam je slobodan.