U utorak, 17. septembra, na sceni Narodnog pozorišta u Tuzli, biće izvedena predstava Gidionov čvor, po tekstu Džone Adams, a u režiji Selme Alispahić.

O vršnjačkom nasilju kroz umjetnost: Predstava 'Gidionov čvor'' na sceni Narodnog pozorišta Tuzla
Foto: Narodno pozorište Tuzla | Predstava Gidionov čvor

Predstava se bavi sveprisutnijim problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, uloga nastavnika i roditelja, kao i njihove odgovornosti u procesu odrastanja. 

Naime, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas, a kroz predstavu navode roditelje, ali i sve druge karike u lancu djetetovog odrastanja da se zapitaju o njihovim odgovornostima. 

Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg nema povratka i stvari nikada više ne mogu biti iste.

Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore.

Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

"Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?'', pitanja su na koja ova predstava traži odgovore. 

U predstavi igraju Selma Alispahić i Džana Džanić, muziku potpisuje Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević.

''Nakon prošlogodišnje fenomenalne izvedbe na našoj sceni, predstava Gidionov čvor ponovo gostuje u Narodnom pozorištu Tuzla. Ulaznice se mogu rezervisati na brojeve telefona 035/251-645 i 064/435-704 ili putem e-maila [email protected]'', saopšteno je iz Narodnog pozorišta Tuzla. 

Ovo djelo je koprodukcijski projekat Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja za promociju kulture "Intermezzo".