Tuzla će u oktobru i novembru 2024. godine postati centar sevdaha kroz projekat "Mjesec sevdaha u Tuzli". 

Mjesec sevdaha u Tuzli: Očuvanje i afirmacija sevdalinke kao kulturnog blaga i naslijeđa BiH
Foto: Sevdalinko u srcu te nosim | Facebook

Ovaj događaj je dio šire inicijative "Sevdalinka – Kulturno historijsko nematerijalno blago Bosne i Hercegovine“ koju vodi Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle.

Misija projekta je očuvati sevdalinku kao kulturno-historijsko nematerijalno blago BiH i raditi na njenom upisu na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Ova organizacija, kroz svoje programe, seminare, radionice, međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“ i festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“, pruža značajnu podršku i afirmaciju sevdalinke kao najvrednijeg kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Program projekta obuhvata:

-Izradu CD-a novih autorskih pjesama (sevdalinke u izvornom obliku) u produkciji Festivala Sevdalike

-Izložbu fotografija na temu sevdaha u BKC-u TK od 01. do 15.11.2024. godine, uz prethodni konkurs za odabir djela.

-Interaktivne radionice

- Radionicu „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije“ za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju/ Međunarodni atelje „Ismet Mujezinović“  22.10.2024. godine.

-Javnu tribinu s rukovodiocima i predstavnicima udruga za očuvanje sevdaha iz Bosne i Hercegovine 31.10.2024. godine u HKC Tuzla.

-Takmičarsku noć Festivala u BKC Tuzla, Velika dvorana, 13.11.2024. godine.

-Revijalnu noć Festivala u BKC Tuzla, Velika dvorana, 14.11.2024. godine.

Pozivaju se svi ljubitelji i ljubiteljice sevdaha, umjetnosti i kulture da se pridruže ovom posebnom kulturnom događaju i doprinesu očuvanju sevdalinke kao važnog dijela našeg naslijeđa. Više informacija možete naći na web stranici.