Zdravstvene dobrobiti koje vam donosi kajsija...
Foto: Tuzlanski.ba

Kajsiju stavljaju na prvu crtu kod odbrane od srčanih bolesti te bolesti krvnih sudova, štiti ljudsko tijelo od infekcija, jača kosti i zube, poboljšava vid i probavu, a posebno se preporučuje slabokrvnim osobama. 

Riječ je o voću koje obiluje vitaminom C, B, beta karotenom, vitaminom A, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, sumporom, biljnim vlaknima. Zbog visokog nivoa kalijuma (370 mg/100 g), a male natrijuma (0,8 mg/100 g), kajsije su izvrsne za osobe koje pate od srčanih bolesti, bolesti krvnih sudova ili povišenog krvnog pritiska.

Ako jedete sušene kajsije, budite svjesni da nose veću energetsku vrijednost, kao i povećane vrijednosti vitamina i minerala. Kao i smokve, i sušene kajsije su opasne za dijabetičare i osobe sa povišenim holesterolom zbog visokog nivoa voćnog šećera. Blagotvoran uticaj kajsije na kožu poznat je od davnina, kada se svježi sok ove voćke koristio kod liječenja herpesa, kožnih oboljenja i otoka.

Zaštitna uloga kajsije za kožu popularna je i danas, a bonus u cijeloj priči jeste činjenica da kajsije ubrzavaju izlučivanje otrovnih tvari iz našeg organizma, pa tako štite kožu, ali i čiste tijelo. (Tuzlanski.ba)