Zdrave alternative popularnom aspirinu: Đumbir, kamilica, kurkuma...
Foto: Tuzlanski.ba

Aspirin je već decenijama popularan stanovnik kućnih "apoteka". Za njim najčešće potežemo kad pretpostavljamo da bi se mogli razboliti...

Prvi put se pojavio u martu 1899. godine, a malo poslije toga je postao svjetski standard protiv glavobolje, visoke temperature, raznih upala...

Ipak, postoje i nuspojave svakodnevnog uzimanja ove tablete, a samo neke su mučnina, vrtoglavica, povrćanje...

Ipak, ako morate ili mislite da morate svaki dan piti aspirin, u nastavku teksta pronađite alternative, piše healthdigezt.com.

Također, važno je napomenuti da ove alternative ne vrijede ako vam je vaš doktor rekao da morate piti ovaj lijek.

Đumbir

Sigurno znate da ova biljka olakšava mučnine, probavne probleme i bol u trbuhu. Ali, jeste li znali da može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udraga? S đumbirom možete računati da će vam kao i aspirin pomoći u smirivanju boli.

Kurkuma

Kurkuma je povezana s đumbirom, i zbog toga možete računati i na pomoć od čaja od kurkume.

Kamilica ili Lavanda

Čaj od kamilice ili lavande vam ne mogu razrijediti krv. Ipak, može vam pomoći u rješavanju nečega što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara: prevelike količine stresa, prenosi Ordinacija.hr

Osim čaja, ulje od lavande ili kamilice vam također mogu pomoći da smanjite stres.

Ananas

On sadrži bromelain, enzim za kojeg je naučno potvrđeno da pomaže kod smirivanja boli, upala ali i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Masna riba

Znamo da ne zvuči zdravo, ali masne ribe su ustvari jako dobre za vaše srce.

Prepune su omega 3 masnih kiselina koji sprječavaju nastanak kamenca na krvnim žilama. Možete birati između skuše, lososa, sardina, pastrmke ili tune.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ako ste vegeterijanac, ne brinite jer također možete dobiti dobre količine omega 3 masnih kiselina iz oraha, badema, sezamovih sjemenki, lanenih sjemenki, sjemenki bundeve i drugih. Pored njih, i avokado i maslinovo ulje također sadrže dobre količine omega 3 masnih kiselina.

Tamna čokolada

Tamna čokolada vam može pomoći da smanjite rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, kažu zdravstveni stručnjaci.

Voće i povrće

Za zdravlje vašeg srca i ostatka kardiovaskularnog sistema je jako dobro da dodajete redovnim obrocima svježe i voće i povrće. (Tuzlanski.ba)