Foto: Tuzlanski.ba

"Šećerno lice", brkovi iznad gornje usne, pa čak i neplodnost - ovo je samo nekoliko efekata povezanih s konzumacijom podmuklog bijelog kristala - šećera, piše Bright Side.

Mnogi obožavaju povremene kolače ili coca colu, pa smo odlučili otkriti šta će se dogoditi s našim tijelima ako makar nakratko odložimo šećer. A činjenice koje smo saznali natjerale su nas da prebrojimo slatkiše koje smo danas pojeli, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Možda ćete lakše zatrudnjeti

Šećer je poznat po svojoj sposobnosti davanja energije pokretanjem inzulina u krvi. Ali insulin je vrlo sličan hormonima koji su odgovorni za trudnoću. Ako konzumiramo previše rafiniranog šećera, u našem tijelu ima toliko insulina da se pobrka s hormonima koji pomažu sazrijevanju jajnih ćelija, pa naše tijelo počinje raditi na smanjenju nivoa tih hormona. Kao rezultat, u našem tijelu ima manje sazrijevajućih jajašaca i ženi postaje teže zatrudnjeti.

2. Nećete biti toliko gladni 

Ulazeći u naše tijelo, šećer utiče na naše mentalne sposobnosti, kao i na samokontrolu. Studije pokazuju da šećer ima ovisnost o nekim dijelovima našeg mozga. Kada jedemo šećer, povećava se hormon koji izaziva glad, a smanjuje hormon za suzbijanje gladi. Tada počinjemo žudjeti za visokokaloričnom hranom poput kolačića ili pizze, a skloni smo i prejedanju.

3. Volumen vašeg mozga može se povećati, a pamćenje poboljšati

Kada nam želudac kaže da pojedemo nešto slatko, naš mozak kaže „ne“, i evo zašto. Studije su otkrile da čak i ako se ne udebljamo dok jedemo šećer, naš mozak i dalje osjeća nelagodu, jer naše kognitivne funkcije mogu postati sporije. Možda smo oštetili pamćenje i postali slabiji u donošenju odluka. Pored toga, naš mozak može izgubiti volumen i postati manji u određenim područjima, pokazale su studije.

4. Možete prestati doživljavati promjene raspoloženja i postati veseliji

Jedenje previše šećera može dovesti do poremećaja raspoloženja, pa čak i depresije, tvrde naučnici. Dijeta bogata rafiniranim šećerima može ojačati anksioznost i spriječiti ljude da uživaju u svom životu sa zdravim emocijama. To se događa jer rafinirani šećer iscrpljuje vitamin B iz našeg tijela, a ovo je jedno od glavnih sredstava odgovornih za naše raspoloženje. Iznenađujuće, doktori koriste inzulin za liječenje ne samo dijabetesa, već i depresije, a ovaj tretman je pokazao neke dobre rezultate.

5. Možete izbjeći sindrom auto-pivare

Sindrom automatske pivare stanje je u kojem se hrana fermentira u našim crijevima i ovaj proces liči na kuhanje piva. Zbog toga se možemo čak i osjećati pijano, jer se tokom ovog procesa etanol proizvodi i pušta u naš krvotok. Svi imamo fermentaciju u crijevima, ali šećer to pogoršava i pretvara ovaj prirodni proces u gozbu kvasca i bakterija.

6. Možete izbjeći da imate "šećerno lice"

Kad razmišljamo o šećeru, to je često povezano s debljanjem. Ali dermatolozi su takođe zabrinuti zbog ovog "bijelog neprijatelja". Tvrde da šećer provocira hormonalni stres, što dovodi do lošeg tena i ima posebno ime - "šećerno lice". Značajke "šećernog lica" su siva nijansa kože, prorijeđene obrve, mrlje po cijelom licu i tanja koža.

7. Može sprječiti stanjivanje kose

Prema dermatolozima, šećer može izazvati stanjivanje kose i gubitak kose. To se događa jer povećana razina glukoze provocira neravnomjernu razinu hormona poput insulina i steroida, a hormonska ravnoteža pretvara se u roller coaster. Tjeme se tada ne hrani dobro i mogli bismo početi gubiti kosu. Ispravna prehrana neće moći vratiti štetu koja je već počinjena, ali može spriječiti budući gubitak kose, tvrde liječnici.

8. Možete izbjeći prekomjerne dlake na licu i tijelu

Kada jedemo rafinirani, prerađeni šećer, možemo se suočiti s problemom neželjene dlake na tijelu, tvrde naučnici. Šećer izaziva povećanu razinu inzulina u našoj krvi, što zauzvrat izaziva višu razinu testosterona. Ovaj hormon pojačava rast kose i kosu čini pigmentiranijom, a njegova prekomjerna količina može uzrokovati rast tamne kose iznad gornje usne i na trbuhu. Viši nivoi insulina i rezistencija na insulin takođe su povezani sa PCOS u žena.

9. Vaša koža može početi sporije stariti

Šećer ne samo da može pokrenuti akne, već može ubrzati starenje naše kože, tvrde naučnici. Kada stigne u naše tijelo, šećer sudjeluje u oštećenju kolagena naše kože, a ovaj proces još više ubrzava ultraljubičasto svjetlo. Naša koža postaje manje elastična i lomljivija te ima povećane bore i opuštenost. Šećer može suzbiti i ljudski hormon rasta, koji je odgovoran za naš metabolizam i tjelesni sastav, a bez ovog hormona možemo izgledati i osjećati se starijima.

10. Vaše kosti mogu ostati jake

Rasprostranjeno je mišljenje da sol čini naše kosti lomljivijima jer uklanja kalcij iz našeg tijela kada piškimo. Ali doktore još više brine još jedan bijeli kristal, koji može biti još gori za naše kosti, a to je šećer. Nedavno istraživanje otkrilo je da šećer otežava našem tijelu da metabolizira vitamin D, a zapravo oduzima kostiju kalcijuma, magnezijuma i drugih hranljivih sastojaka. To može dovesti do osteoporoze, a naše koštano tkivo postane krhko.

11. Možda ćete moći zaboraviti na grčeve tokom menstruacije

Iako vam se čini da je dobra ideja utopiti se u slatkišima i čokoladama dok ste na menstruaciji, ginekolozi tvrde da šećer zapravo može pogoršati stvari. Prema ljekarima, šećer može pogoršati grčeve jer uzrokuje upalu. Uz to, možda imate pojačano nadimanje, bolove u trbuhu i plinove, a to može pogoršati vaše stanje kad ste u menstruaciji.

12. Možete imati bolji imunitet

Kada redovno konzumiramo šećer i imamo visok nivo u krvi, možda onemogućimo vlastiti imunitet, tvrde naučnici. Šećer utiče na bijela krvna zrnca koja su odgovorna za borbu protiv bakterija i virusa. Ispijanjem boce sode od jedne litre ili jedenjem 100 grama šećera smanjujemo aktivnost imunih ćelija za 40%, a to znači da će naš imunitet biti onemogućen za 4-5 sati.