Ne volite mliječne proizvode: Saznajte kako nadoknaditi kalcij
Foto: Tuzlanski.ba

Kalcij se ne može proizvesti u tijelu, pa ga zato moramo uzimati hranom.

Iako je široko zastupljen u namirnicama, u današnje vrijeme mnogima nedostaje kalcija zbog “moderne” prehrane. Apsorpciju ovog minerala otežava masna hrana, a natrij (so), kofein i fosfati iz gaziranih pića, povećavaju njegovo izlučivanje iz organizma.

Nužan je za: pravilan rad živčanog i mišićnog sistema, regulaciju srčanog ritma, kontrolu krvnog pritiska i zgrušavanja krvi, održava hormonsku ravnotežu, uravnotežuje želučanu kiselinu, pomaže kod alergija, blagotvoran je i za probavu.

Prema smjernicama, čovjek bi trebao tokom dana u organizam unijeti oko 1.000 mg kalcija što će osigurati manji rizik od nastanka raznih bolesti, od kojih je možda najozbiljnija upravo osteoporoza, koja nastupa kod pojačane razgradnje kostiju na račun njihovog stvaranja.

Kosti gube gustoću, mijenja se njihova struktura, a time i čvrstoća. Postaju porozne i lomljive kod lakših ozljeda.

Ako niste ljubitelj mlijeka i mliječnih proizvoda, evo koje sve namirnice obiluju kalcijem:

1. Narandže

Odlučite li se za narandžu, samo će dvije dnevno osigurati 10 posto potrebnog unosa kalcija.

2. Kineski kupus

Ovo povrće možete dodati varivu ili poslužiti kao salatu, jer osigurava 10 posto potrebnog unosa minerala u organizam.

3. Sardine

Jedna konzerva sadrži 351 mg kalcija.

4. Grčki jogurt

Idealan doručak ako pazite na kilograme je jogurt. Osim što čuva crijeva, jedna će vam čaša osigurati 20 posto dnevnog unosa kalcija.

5. Bademi

Jedna šoljica sadrži 385 mg kalcija.

6. Kelj

Znate li da se kelj naziva kraljem kalcija? Ova namirnica, kada je kuhana, sadrži 120 mg kalcija u 100 grama.

Vježba za guste kosti

Još jedan razlog za vježbanje su zdrave kosti. Prema rezultatima novih studija, ako su kosti zdrave, lakše ćete, uz pomoć vježbanja, pojačati njihovu gustoću, a samim tim i otpornost na povrede i bolesti. (faktor.ba)