Bosna i Hercegovina počinje s primjenom Specijalnih standarda za diseminaciju podataka koje je upostavio Međunarodni monetarni fond, što predstavlja važan korak ka daljem razvoju bh. statističkog sistema i produciranju međunarodno uporedivih statistika.

BiH počinje s primjenom Specijalnih standarda za diseminaciju podataka koje je upostavio MMF
Foto: Fena

Međusobnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem, Centralna banka Bosne i Hercegovine i Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine ispunile su stroge uslove Specijalnih standarda za diseminaciju podataka i time unaprijedile transparentnost i kvalitet statističkih podataka, saopćili su CBBiH i MMF.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je, u saradnji s Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine koja je partner u ovom projektu i dostavlja određeni set podataka, zadužena za objavljivanje statističkih podataka u skladu sa Specijalnim standardima za diseminaciju podataka.

Specijalni standardi za diseminaciju podataka inicijativa su Međunarodnog monetarnog fonda čiji je cilj da unaprijedi transparentnost i kvalitet ekonomskih i finansijskih podataka koje zemlje članice objavljuju.

Ovi standardi pomažu zemljama da razvijaju i održavaju stabilne statističke sisteme koji će pružiti pravovremene, pouzdane i sveobuhvatane ključne makroekonomske podatke, a što je od značaja vladama za efikasno vođenje ekonomskih politika, kao i akterima na međunarodnim tržištima kapitala, posebno investitorima, za donošenje odluka.

U okviru Specijalnih standarda za diseminaciju podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavljuje najvažnije podatke iz realnog sektora, uključujući bruto domaći proizvod, industrijsku proizvodnju, potrošačke i proizvođačke cijene, podatke o tržištu rada, stanovništvu te vanjskoj trgovini.

"Usklađenost sa Specijalnim standardima za diseminaciju podataka vodi jačanju transparentnosti i povjerenja u ekonomsku stabilnost naše zemlje, izgrađuje reputaciju u međunarodnim krugovima, te olakšava pristup globalnom tržištu" ističu iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Ured Rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovina čestita institucijama na priključenju Specijalnim standardima statističkog izvještavanja, čime je Bosna i Hercegovina postala druga od šest zemalja Zapadnog Balkana koje izvještavaju i dostavljaju statističke podatke prema ovom naprednom standardu.

Priključenje ovim standardima predstavlja značajno postignuće i jasno demonstrira posvećenost unaprjeđenju transparentnosti podataka i poticanju razvoja bh. statistike.

Ured je pohvalio izuzetnu saradnju Centralne banke Bosne i Hercegovine i Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, naglasivši da je njihov angažman obuhvatio ažuriranje metapodataka, zatvaranje nedostataka u pogledu obuhvata podataka iz fiskalnog, finansijskog i vanjskog sektora, te poboljšanje periodičnosti i blagovremenosti objavljivanja podataka.

"Obezbjeđujući pravovremenije i sveobuhvatnije podatke u skladu sa međunarodno priznatim najboljim praksama, Specijalni standardi statističkog izvještavanja biti će od koristi onima koji donose politike, domaćem privatnom sektoru, stranim investitorima, međunarodnim organizacijama i ostalim. Otkako je Bosna i Hercegovina postala članica Međunarodnog monetarnog fonda 1992. godine, angažman Fonda sa vlastima se odvijao kroz pružanje savjeta o politikama, razvoj kapaciteta i finansiranje. Mi ćemo i dalje nastaviti da produbljujemo naš angažman i partnerstvo kako bi Bosna i Hercegovina mogla iskoristiti buduće prilike i odgovoriti na nove izazove", naglasili su iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Centralna banka Bosne i Hercegovine i Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, zahvaljuju Međunarodnom monetarnom fondu na podršci u primjeni ovih standarda koji su od velike važnosti za dalje unaprjeđenje bh. statistike i nastavak njenog usklađivanja sa međunarodnim standardima.