Kreme za sunčanje s višim faktorom zaštite nisu uvijek bolji izbor?
Foto: Tuzlanski.ba

Toliko je mogućnosti za zaštitu od sunca da se mnogi pitaju kako odabrati proizvod koji će nas najbolje zaštititi od opeklina. Prvi korak je svakako provjera faktora zaštite od sunca, odnosno SPF-a.

Većina stručnjaka preporučit će SPF od 30 ili više ako mnogo vremena provodite izoženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Međutim, viši SPF ne znači nužno i bolju zaštitu, piše Insider.

Trebate znati da je većina krema za sunčanje je formulisana tako da blokira dvije vrste štetnog UV zračenja, od kojih oba mogu prouzrokovati rak kože. Također je važno da znate da UVA zrake prodiru dublje i prouzrokuju bore, tamne mrlje i pretjerano starenje, dok UVB zrake prouzrokuju opekotine i preplanulost, prenosi N1.

“Kada govorimo o broju koji stoji uz oznaku SPF, kako on raste, zaštita od UVA opada zbog načina na koji zaštitni sastojci u kremi za sunčanje međusobno djeluju, zbog čega se SPF 100 ne preporučuje”, kaže dr. Orit Markovic, direktorica Pigmented Lesions and Skin Cancera.

Kako odabrati pravi SPF?

Prema Skin Cancer Foundation, krema za sunčanje SPF 15 najbolji je izbor za obavljanje uobičajenih dnevnih zadataka i aktivnosti, poput šetnje sa psom. Ali ako se planirate baviti bilo kakvim aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja ili plivanja, svakako odaberite SPF 30.

I pobrinite se da to uvijek budu kreme za sunčanje širokog spektra. Kreme za sunčanje širokog spektra štite i od UVA i od UVB zraka.

Kako odabrati pravu kremu za sunčanje?

Najbolje je izbjegavati aerosolne kreme za sunčanje jer su istraživači otkrili da većina ljudi koji koriste kreme za sunčanje u spreju nanose samo 25 posto potrebne količine.

Zapravo, da biste pravilno koristili sprejeve za zaštitu od sunca, trebalo biste prskati svako područje – noge, stopala, leđa, ruke i ramena, oko šest sekundi, što je preporuka stručnjaka s Harvard Medical School.

Umjesto sprejeva, odaberite guste losione i nanesite ih 15 minuta prije nego što izađete van, kako bi ih koža dobro upila.

Bez obzira na to koji SPF koristite, trebali biste nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata ako vani provodite više vremena.

Ako ste se upravo okupali u bazenu ili moru, odmah nanesite novi sloj kreme jer ni vodootporne kreme nisu potpuno vodootporne. (Tuzlanski.ba)