Koje namirnice nipošto ne smijete jesti za doručak?
Foto: Tuzlanski.ba

Doručak je najvažanij obrok dana i ne smije se preskakati. Međutim, isto toliko je važno odabrati šta ćete jesti ujutru, jer ta odluka uveliko može utjecati na vaše raspoloženje tokom dana. Također, zdavi jutarnji obroci smanjuju rizik od raka i dijabetesa, piše Fitnea.

U nastavku vas savjetujemo: Koje namirnice preskočiti za doručak?

Kobasice - Prerađeno meso posjeduje nitrate koji se često spominju sa radkom debelog crijeva. Institut za Istraživanje raka kaže kako možete smanjiti šanse za dobivanjem ovog raka tako što ćete smanjiti nitrate.

Žitarice sa šećerom - Kada ih jedete šećer u krvi se povisi pa se onda brzo i spusti. A pošto vjerovatno ne želite da vam ponestane energije odmah na početku dana, bolje je izbjegavati zaslađene žitarice.

Palačinke sa vještačkim prelivima - Visok nivo fruktoze u ovakvim prelivima dovode do gojaznosti i pojave masnog tkiva koje se taloži na organima. Ovo je upravo ona masnoća koja vodi do raka.

Tost, krofna i pecivo - Većina ovih proizvoda pravljena je od bijelog brašna sa dodatkom šećera. To znači da ćete ubrzo ponovno biti gladni i povećati šanse za gojaznošću i dijabetesom.

Sendviči iz mikrovalne - Uglavnom sadrže konzervanse i sodu, stoga je najbolje da napravite nešto sa jajima i tostom od cijelog zrna.

Dijetalni jogurti - Možda imaju malo kalorija ali su natrpani vještačkim zaslađivačima i hemikalijama. Bolje uzmite nemasne jogurte.

Muffini - Muffini posjeduju dosta kalorija, a pravljeni su od bijelog brašna, putera, ulja i šećera. Zar vam je potrebno dodatno objašnjenje? (RadioSarajevo)