Zašto je luk važan za kosti, koja vrsta luka najviše pomaže krvnim sudovima, koje bolesti prevenira crveni luk...? Pročitajte!
Luk spada u porodicu "Allium" povrća i biljaka koja uključuje vlašac, bijeli luk, praziluk i mladi luk. Allium povrće uzgajano je vijekovima, ne samo zbog karakterističnog, bogatog ukusa već i zbog brojnih ljekovitih svojstava.
Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su neophodni za normalan razvitak kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće.
Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za održavanje normalnog vida i očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.
Mladi luk bogat je sumpornim jedinjenjem alil sulfidom koji pomaže u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Korištenje mladog luka u ishrani zaštitiće organizam od raka.
Praziluk
Praziluk sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao zaštita protiv oštećenja krvnih sudova, uključujući ona od strane reaktivnih molekula kiseonika.
Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sistem balansirajući nivo homocisteina u organizmu.
U praziluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne sudove i krvne ćelije od oksidativnog oštećenja.
Crveni luk
Slično praziluku, crveni luk odgovoran je za kardiovaskularno zdravlje ali isto tako je ključan u preventivi raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima, sprječavaju rast i razvitak ćelija tumora.
Skladno mišljenju mnogih, crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridonijeti tijelu jačanjem imuniteta što znači da će postati otpornije na mnoge bakterijske infekcije.
Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako osobe koje konzumiraju luk na dnevnoj bazi imaju čvršće kosti od onih koji to ne praktikuju. Kod osoba starije dobi koje jedu crveni luk postoji 20 posto niži rizik od preloma kuka. Razlog tome, tvrde naučnici, je postojanje sumpornih jedinjenja, kvercetina i drugih antioksidansa u luku.
Luk kozjak ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Na temelju težine kilograma luka kozjaka, zaključeno je kako on posjeduje više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Luk kozjak obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća i raka usne duplje. Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput gvožđa, kalcijuma, bakra, kalijuma i fosfora.
Bijeli luk
Bijeli luk bogat je izvor hroma, minerala koji pomaže ćelijama tkiva da na odgovarajući način reaguju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom bijeli luk reguliše djelovanje inzulina i kontroliše nivo šećera kod dijabetičara.
Količina vitamina C i mangana sadržana u bijelom luku pomaže u liječenju prehlade i gripa svojim protivupalnim djelovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja. (ordinacija.hr)