Putovanje u inostranstvo bez pasoša nekada je bilo nezamislivo, ali 2024. godine procesi kroz koje prolazimo postaju sve tehnološki napredniji.

Putovanje bez pasoša? Evo kakve promjene Evropska komisija planira uvesti
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba

Eurostar uvodi skeniranje otiska prsta, dok su određeni aerodromi testirali ukrcavanje bez pasoša, piše TimeOut.

U pokušaju da putovanja učini još jednostavnijim, Evropska komisija predložila je digitalizaciju pasoša i ličnih karata za sve koji ulaze ili izlaze iz šengenskog prostora.

Prijedlog uključuje kreiranje okvira za korištenje digitalnih identifikacionih podataka za putovanje, odnosno internetskih verzija pasoša i sličnih podataka koji su pohranjeni u čipu pasoša, kao i aplikacije “EU Digital Travel” za čuvanje.

Prvi cilj je povećanje bezbjednosti, jer bi se na ovaj način dokumenti teže falsifikovali, a drugi cilj je efikasnije sprovođenje graničnih kontrola. Digitalizovane putne isprave mogle bi uveliko olakšati posao graničnim vlastima, ali i samim putnicima.

Dobra vijest je da bi digitalizacija pasoša trebala biti besplatna, a oni koji to ne žele, neće biti obavezni, jer će sve biti na dobrovoljnoj bazi.

Sada je na Savjetu EU-a i Evropskom parlamentu da se dogovore o prijedlozima. Nakon usvajanja, izradiće se aplikacija “EU Digital Travel” i potrebni tehnički standardi.