Često se pitamo kako provesti vikend, međutim puno je destinacija u Bosni i Hercegovini koje obiluju različitim sadržajem.

Odmor u Bosni i Hercegovini: Istražite čarobne destinacije naše zemlje
Foto: Tuzlanski.ba | Čarobne destinacije

Kada dođe vikend, svi se obično žele odmoriti i pripremiti za narednu radnu sedmicu. Uvijek biraju odmor kući, ali toliko je lijepih destinacija u Bosni i Hercegovini koje ljudima mogu napuniti baterije i prirpemiti ih za nove obaveze i izazove.

Od planinskih predjela i vrhova, visoravni, šuma, starih humskih gradova/tvrđava preko polja i jezera čiji prizori oduzimaju dah, do magičnih rijeka.

Četiri su nacionalna parka u BiH – Una, Sutjeska, Kozara i Drina, a na koju god stranu da krenete, brojne su turističke atrakcije i destinacije za izlete.

Donosimo vam nekoliko prijedloga:

Jablanica / Jablaničko jezero

Dva su mora postojala kada građani BiH nisu mogli pristupiti obali, kada je odlazak na more bio misaona imenica, Jablaničko jezero i Modrac. Oni iz Bosne prelaskom planine Ivan obično doživljavaju procvat raspoloženja čim ih zapuhne dah mediterana. Sa stacioniranjem u Jablanici otvara se i opcija za planinski turizam obzirom na blizinu nestvarno lijepog Prenja. Šta god poželite, to ima u blizini Jablanice.Trebević

Samo jedan odlazak na Trebević, da li sarajevskom čuvenom žičarom, biciklom ili automobilom i pješačenje kroz gustu borovu šumu do vrha Trebevića posebno je ugodan, a vikend na Trebeviću je istinski odmor i za tijelo i za dušu.Lukomir

Koliko je zanimljivo ovo posljednje selo na Bjelašnici i jedino na visini preko 2.000 metara, prosto je nevjerovatno da se tamo nisu počele graditi ozbiljnije nastambe i krčiti put za lakši dolazak. Stoga je Lukomir, sa svojom kombinacijom autentičnosti, bajkovitosti i tradicije jedna od najpoželjnijih destinacija za vikend-odmor. Lukomir je jednostavno toponim bh. seoskog turizma.

Vezani članak Lukomir jedno od najljepših sela u Bosni i Hercegovini: "Samo da ga ljudi ne pokvare"

Prokoško jezero

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od centra Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1.650 metara nadmorske visine, ovo prirodno, ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja morate preći oko 15-ak kilometara makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je itekako vrijedilo.Blidinje

Ovaj magični park prirode nalazi se na sjeveru Hercegovine, a plijeni svojom netaknutom prirodom kao i izuzetno bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Ova prirodna oaza, prostire se na 358 km2 u podnožju planina Čvrsnice i Vrana i jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine.Ovo su samo neki od prijedloga kako možete provesti vikend i napuniti baterije. Naša zemlja prepuna je destinacija koje oduzimaju dah.