Sada kada je ljetnja turistička sezona završena, a do zimskih praznika ima još dosta vremena, idealno je vrijeme za putovanja po povoljnijim uslovima i bez velikih gužvi. Zato je važno znati kako izbjeći visoke roaming tarife.

Sedam savjeta za izbjeći skupe roaming cijene za prenos podataka na putovanjima
Foto: Ilustracija | Kako izbjeći visoke račune?

Obavljanje telefonskih poziva, slanje poruka ili korištenje usluga prijenosa podataka u inostranstvu, odnosno izvan područja pokrivenosti mreže vašeg mobilnog operatera, može biti vrlo skupo.

Zbog toga je neophodno da budete pažljivi prilikom putovanja i da se na vrijeme pripremite. Ovi savjeti će vam pomoći da izbjegnete nepotrebne troškove, piše Smart life. 

1. Informišite se

Većina mobilnih operatera će vas putem SMS poruke obavijestiti kada vaš uređaj pređe u roaming. Prije puta provjerite kod svog operatera jesu li takva obavještenja automatski uključena. Također, raspitajte se o uslugama roaminga u zemlji u koju putujete, jer se cijene i načini naplate mogu razlikovati od zemlje do zemlje, kao i od mreže do mreže.

2. Razmislite o svojim potrebama

Kada saznate cijene roaminga i druge bitne detalje od svog operatera, razmislite o tome šta vam je zaista potrebno. Da li su vam potrebni pozivi, poruke, internet (imajući u vidu dostupnost Wi-Fi mreža na destinaciji), GPS u realnom vremenu i slične usluge? Prema tome odlučite koje roaming usluge želite aktivirati.

3. Isključite roaming

Ako vam nije potreban prijenos podataka tokom putovanja, isključite roaming i sinhronizaciju podataka na svom uređaju prije nego što napustite mrežu svog operatera. Podešavanja se razlikuju ovisno o vrsti uređaja i operativnom sistemu, ali se ove opcije obično nalaze u općim postavkama telefona.

4. Obratite pažnju na aplikacije

Čak i ako isključite roaming i sinhronizaciju podataka, aplikacije trećih strana mogu ponovo aktivirati ove funkcije. Pazite da nemate instalirane aplikacije koje bi mogle promijeniti postavke roaminga. Ako želite samo pozivati i primati pozive, a niste sigurni koje aplikacije koristite, razmislite o tome da tokom putovanja koristite drugi telefon ili da kupite lokalnu SIM karticu.

5. Avionski režim i chat aplikacije

Ako želite koristiti isključivo Wi-Fi mreže, uključite avionski režim. Ova opcija automatski isključuje mobilni prijenos podataka, ali omogućuje korištenje Wi-Fi mreže. Za pozive možete koristiti aplikacije kao što su Google Voice, Skype, ili popularne chat aplikacije poput Facebook Messengera, Vibera ili WhatsAppa.

6. Pratite potrošnju

Većina telefona i operatera omogućuje praćenje potrošnje podataka putem aplikacija ili posebnih brojeva. Postoje i aplikacije trećih strana koje pomažu u praćenju potrošnje podataka, dostupne za Android i iPhone uređaje.

7. Planirajte unaprijed

Prije puta resetirajte mjerač potrošnje podataka na svom telefonu kako biste mogli pratiti potrošnju "od nule". Wi-Fi pristup možda neće biti besplatan u vašem hotelu, avionu ili vozu, ali su troškovi obično niži od naknada za roaming. Također, razmislite o kupovini pripejd međunarodnog interneta, koji postaje sve dostupniji i povoljniji.