Desetog oktobra 2024. godine, oko 17 sati, u svojoj 86. godini života preminula je baka Mare Trogrančić iz sela Božići kod Fojnice.

Preminula baka Mare Trogrančić: Odlazak legendarne bake ovih prostora
Foto: Screenshot

Ova izuzetna žena bila je simbol gostoprimstva, vedrine i nesalomivog duha, poznata ne samo u svom mjestu, već i mnogo šire, zahvaljujući brojnim video novinarima i Youtuberima koji su je redovno posjećivali i dijelili njene mudrosti sa svijetom. 

Mare je postala svojevrsna internet senzacija, prepoznatljiva po svom britkom jeziku i sposobnosti da nasmije i razvedri svakoga ko bi je upoznao. Njena toplina i neposrednost osvajale su ljude, a njezin dom bio je uvijek otvoren za goste iz svih krajeva.

Video novinar Srećko Stipović, koji je snimio brojne intervjue s bakom Mare, izjavio je: "Bila je duboko religiozna i moralna osoba. Znala je često reći: ‘Ja se samo Onoga gore bojim, nikoga više’. Njen stav prema životu, humor i mudrost činili su je nezaboravnom."

Baka Mare će ostati zapamćena "kao najpopularnija baka ovih prostora" jer videi sa njom imaju milijunske preglede na društvenim mrežama.

Također ćemo je pamtiti po riječima, nastupom, po svojoj velikodušnosti i ljubavi prema ljudima. Njeno prisustvo na društvenim mrežama bilo je neprocjenjivo, a njeni video snimci nastavit će živjeti kao svjedočanstvo njene životne filozofije i duhovitosti.