Evropski kontinent nije nešto poznat po pustinjama, međutim, postoji mjesto zbog kojeg ćete pomisliti da se nalazite u pravoj pustinji.

Jeste li znali da Evropa ima veliku pješčanu dinu? Evo gdje se ona nalazi
Foto: Unsplash | Dune de Pilat, Francuska

Moglo bi se reći da Evropa, uprkos tome, ima svog aduta u rukavu, zahvaljujući kojem ćete u jednom trenutku pomisliti da ste u pravoj pustinji, odnosno sve dok vam se ne pruži pogled na Atlantski ocean s jedne i gustu šumu s druge strane. Mjesto na kojem ćete to pomisliti zove se Dune de Pilat i najviša je dina u Evropi, piše Putni kofer.

Zovu je pješčano čudovište koje guta dijelove Francuske

Ovo neobično mjesto na kojem se, kako kažu, susreću dina, okean i šuma, nalazi se u Francuskoj, u opštini La Teste-de-Buch u području zaljeva Arcachon.

Naime, najviša je dina u Evropi i visoka je najmanje 103 metra (visina joj se penje i do 115 metara, ovisno o dobu godine), široka je oko 600 metara, a dugačka čak tri kilometra.

No, ova je dina, osim po svojoj rekordnoj veličini, poznata i po tome što je ‘živa’. Naime, ona se neprestano kreće, a guta i šumu koja je okružuje, i to za jedan do pet metara svake godine. Ponekad je nazivaju "prijetećim pješčanim zidom" ili "pješčanim čudovištem" koje guta dijelove Francuske.

Stara je oko 4000 godina, a pijesak se akumulirao postepeno, kroz sve te godine zahvaljujući djelovanju hladnijih, sušnih i vjetrovitijih razdoblja. Dune de Pilat čini čak 60 miliona metara kubnih pijeska.

Područje same dine i okolice zaštićeno je zakonom, pod zaštitom je ukupno 6875 hektara, a sama dina je i poznata turistička atrakcija.

Godišnje je posjeti najmanje dva miliona ljudi, a vrlo je popularno mjesto i za paraglajdere. Na njen greben posjetitelji se mogu popeti po njenom pijesku, ali i po stepenicama jer do vrha vodi 154 drvenih.  Za istraživanje dine najbolje je odvojiti najmanje sat vremena, a u blizini se nalazi i parkiralište.