Planina s okomitim, strmim kamenim liticama u pokrajini Huixian, smještenoj u kineskoj provinciji Henan, krije jednu od najopasnijih cesti na svijetu.

Ovo je jedna od najopasnijih cesta na svijetu, a danas je poznata turistička atrakcija
Foto: Instagram | Opasna cesta

Kroz planinu je izdubljen tunel Guoliang koji povezuju istoimeno selo sa susjednim mjestima, a cesta prolazi uz same litice zastrašujuće planine Taihang. U nastavku saznajte kako je nastao tunel Guoliang, jedna od najopasnijih cesti na svijetu. 

Prije izgradnje tunela jedina veza sela sa svijetom bile su stepenice uklesane u stijenu

Kinesko selo Guoliang smješteno je u dolini okruženoj visokim planinama, zbog čega je kroz historiju bilo odsječeno od vanjske civilizacije. Prije izgradnje ovog tunela, njihov su jedini pristup svijetu bile strme, uske stepenice uklesane u planinu, koje su nazvane “Nebeske ljestve”. Bio je to opasan i sklizak uspon čak i za najspretnije i najsigurnije seljane, piše Putni kofer

Mjesto je dobilo ime po izbjeglom pobunjeniku koji se u vrijeme dinastije Han borio protiv vlasti koristeći težak planinski teren, na kojem je na kraju i osnovao izolirano selo.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Migrationology (@_migrationology.com_)

Tunel je bušen ručno, čekićima i dlijetlima što je trajalo pet godina

Priča o njegovoj gradnji je fascinantna i danas impresionira svakoga ko za nju čuje. U cjelini su je izgradili mještani sela ručno, za što im je trebalo pet godina. Okupio ih je vođa, poglavica sela Shen Mingxin 1972., a kako bi prikupili novac za alat i materijal prodali su svoju stoku.

Koristili su dlijeta, 4000 čekića, 12 tona čelika… Cijeli je tunel iskopalo samo 13 seljaka. Neki su tokom radova stradali, ali ostali su neumorno nastavili posao. U najtežoj fazi, za probiti jedan metar trebalo im je tri dana. 

Tunel je dug 1,2 kilometra, visok 5 metara i širok 4 metra. Otvoren je za saobraćaj 1. maja 1977. godine i do danas je ostao simbol je mudrosti, radišnosti i upornosti mještana.

Danas je prava turistička atrakcija, koja je donijela i neke koristi donedavno potpuno izoliranom kineskom selu. Sam tunel prilično je zastrašujući prizor. Ima 30 prozora različitih veličina i oblika, a prozvan je “cestom koja ne dopušta greške” i zahtijeva apsolutni fokus i koncentraciju u vožnji.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Geology World 🏞 (@geology_world1)

Većina nesreća u tunelu, tvrde mještani, prvenstveno je uzrokovana nemarom putnika. Njome bi se trebali voziti samo oni dovoljno iskusni i vješti koji nipošto ne smiju podcijeniti težinu i rizike koje ona donosi.

Tunel je dovoljan samo za jednosmjerni saobraćaj, krivuda, skreće, a uz rukom izbušene prozore pruža se pogled na provaliju. Čak i najmanja greška na ovoj saobraćajnici može putnike stajati života. Usprkos svemu tome, sve više turista stavlja je na svoj popis želja i ne propušta se njome provozati.