Ni u obećanoj zemlji ne cvjetaju ruže, a brojni analitičari smatraju kako nešto slično može zadesiti i region.

U Njemačkoj se događa nešto što se ne pamti 60 godina: Čeka li ovo i naš region?
Foto: Pixabay | Iznajmljivanje i prodaja stanova

Stanje na njemačkom tržištu nekretnina vrlo je turbulentno. Njemački Institut za svjetsku ekonomiju (IfW) iz Kiela objavio je kako je pad cijena nekretnina u ovoj zemlji najdrastičniji u barem 60 godina.

Preciznije, stanovi su lani pojeftinili za 8,9 posto, porodične kuće za 11,3 posto, dok je cijena stambenih zgrada pala čak za 20,1 posto. Kad bi se ti brojevi uskladili s inflacijom, pad bi bio još značajniji, uvećan za oko pet postotnih poena.

Spiegel podsjeća kako su cijene nekretnina od 2009. godine porasle tri do četiri puta, prije nego što je 2022. godine počeo nagli pad. Otkrivaju i kako je zbog porasta kamata i generalno jako visokih cijena prošle godine prodano čak 27 posto manje stanova i 16 posto manje kuća, dok je u usporedbi s 2021., pad je još drastičniji: prodano je čak 49 posto manje stanova i 39 posto manje obiteljskih kuća.

Dakle, piše Spiegel, Nijemci radije na kraju odaberu odustati od prodaje nego spustiti cijenu. Osim toga, puno se manje gradi, a Zavod za statistiku je objavio kako je između januara i augusta 2023. izdano čak 32 posto manje građevinskih dozvola za nove zgrade, tako da se očekuje da će se nekretninska kriza nastaviti i ove godine.

Nije bajno

Situacija nije bajna ni kada je riječ o iznajmljivanju stanova. Cijene su u četvrtom tromjesečju bile 5,3 posto više nego godinu dana ranije, a u roku od dvije godine nove ugovorene najamnine porasle su u prosjeku za 8,7 posto. Računajući od početka 2022., cijene najma u Berlinu povećane su čak za 17 posto, a u Münchenu 10,5 posto.

Za kraj ilustrirajmo sliku brojkama. Prosječna cijena stambenog kvadrata u Münchenu i nakon snižavanja ostala je na previsokih 8455 eura po metru kvadratnom, što je za 3,1 posto manje nego 2022. Najamnina je porasla na 14,48 eura po kvadratu. Eto, ni u obećanoj zemlji ne cvjetaju ruže. Brojni analitičari smatraju kako nešto slično može zadesiti i region, prenosi Dnevno.hr.