Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić, na svom Facebook profilu, je objavio vremensku prognozu za dane koji slijede.

Prognoza Nedima Sladića: Slijedi li stabilizacija vremena ili nas čekaju nove padavine?
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Bh meteorolog

Iako će naredna dva dana biti sunčanija zbog jačanja anticiklone iz srednje Evrope, posebno u Bosni, ni sljedeća sedmica neće donijeti dugotrajnu stabilizaciju vremena u našoj zemlji, a temperature će i dalje često varirati.

''Na visini ona će se odraziti u vidu visinske doline sa hladnim zrakom koja se produbljuje sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovskom zaljevu, a u prizemlju hladnom frontom povezanu uz đenovsku ciklonu. Također, mlazna struja će ponovo preći preko naših područja, a paralelno položena hladna fronta u prizemlju bi se sporije premještala na jugoistok'', napisao je Sladić.

Jače, obilnije padavine prognoziraju se ponovo u drugom dijelu četvrtka te dijelom u petak, budući da će ponovo prema našim krajevima vladati izraženija pritisna i temperaturna razlika.

''Ovakve situacije najčešće uvjetuju jače ohlađivanje zraka i kondenzovanje gdje fronta sudarajući se kao od zid mlazne struje generiše uske linije nestabilnosti duž frontalne zone sa većim količinama padavina - slično nešto što smo vidjeli jučer'', zaključio je on.