Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" kreirala je uoči Lokalnih izbora 2024. godine novi online alat "Moje izborno iskustvo" namijenjen svim građanima BiH. 

Koalicija 'Pod lupom' pozvala građane da podijele pozitivna ili negativna iskustva sa izbora
Foto: Ilustracija | Uslijedit će sankcije

Cilj je da građani budu aktivno uključeni u izborne procese, te da im bude omogućena platforma na kojoj mogu podijeliti sva svoja iskustva u vezi izbora, bila ona pozitivna ili negativna.

"Podijelite sa nama vaša pozitivna iskustva! Možda ste bili oduševljeni nekim momentom u izbornoj kampanji ili ste jednostavno odlučili izaći i glasati. Pozitivne priče mogu pomoći da se istaknu dobre prakse. Budite primjer za nekog ko nije glasao da konačno iskoristi svoje pravo", poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Iz te kolacije ističu da se na online platformi također mogu navesti i sva negativna iskustva.

"Uočili ste kupovinu glasova, nezakonito plakatiranje, stranačke ljude na poziciji predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkih odbora. Sve su to primjeri koje možete prijaviti", poručuju.

Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" naglašavaju da će sva negativna iskustva koja budu imala elemente kršenja izbornih pravila biti prijavljena nadležnim institucijama.

Cilj je da oni koji krše zakon, za to odgovaraju, budu sankcionisani i da to više ne ponavljaju, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom.

Podijeliti iskustvo je jednostavno.

Građani mogu posjetiti ONLINE PLATFORMU i tu opisati svoja iskustva, poslati fotografije ili video zapise, naglasili su.

Iz Koalicije su najavili da će uskoro biti javno dostupna mapa svih izbornih iskustava u BiH.

"Zašto je ovo važno? Vaše mišljenje, bilo pohvala ili kritika, direktno utiče na poboljšanje izbornog procesa. Ova mapa o izborima u BiH će biti ogledalo stvarnih potreba i očekivanja građana, a nepravilnosti će se lakše prepoznavati i sankcionisati", zaključili su iz Koalicije "Pod lupom".