Za zahtjeve koji se podnose od 1. decembra stranac u postupku produžetka dozvole za privremeni boravak zbog spajanja porodice mora dostaviti potvrdu o položenom ispitu iz slovenskog jezika.

Nova pravila: Slovenija uvodi određene uslove za produžetak boravka stranaca
Foto: Arhiva | Novi uslovi za strance

Republika Slovenija uvodi izmjene uslova poznavanja slovenskog jezika u postupcima produženja dozvole za privremeni boravak radi spajanja porodice za članove porodice državljana trećih zemalja.

Uslov za poznavanje slovenskog jezika nije bilo potrebno ispuniti do 30. aprila 2024. godine. Naime, 16. novembra 2023. godine na snagu je stupila izmjena Zakona o strancima., piše Večernji.ba.

Izmjene i dopune zakona odnose se samo na procedure za produženje dozvole za privremeni boravak radi spajanja porodice za članove porodice državljana trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i druge zemlje izvan EU-a).

Nema promjena za dobijanje stalne boravišne dozvole, a i dalje je obaveza polaganje ispita stepena A2, kako je utvrđeno prethodnom izmjenom Zakona o strancima iz aprila 2023.

Uslov za poznavanje slovenskog jezika na početnom stepenu A1, koji je uveden u aprilu 2023. godine, zamjenjuje se znanjem na stepenu egzistencije. Stepen poznavanja jezika je stepen znanja slovenskog jezika koja omogućava osnovnu komunikaciju na slovenskom jeziku, ograničenu na jednostavne, predvidive, svakodnevne situacije u kojima je izražavanje rutinsko i ponavljajuće.

Za prijave podnesene od 1. maja do 31. oktobra 2024. godine, punoljetni član porodice u postupku produženja dozvole za privremeni boravak radi spajanja porodice mora dostaviti i potvrdu o upisu u neformalni obrazovni program za odrasle za učenje slovenskog jezika ili potvrdu o upisu u javno važeći obrazovni program za odrasle na osnovu kojeg se ne stiče javno važeće obrazovanje.

Međutim, stranac ne mora dostaviti potvrdu o upisu ako priloži potvrdu o uspješno položenom ispitu iz slovenskog jezika najmanje na ulaznom stepenu. Za zahtjeve koji se podnose od 1. novembra 2024. godine, stranac u postupku produženja dozvole za privremeni boravak radi spajanja porodice mora dostaviti potvrdu o položenom ispitu iz slovenskog jezika za egzistenciju. Ova informacija zanimljiva je velikom broju bh. građana koji posljednjih godina odlaze na rad u Sloveniju.

Iseljavanje iz BiH

Samo u prvih pet mjeseci ove godine 2597 radnika iz BiH posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (AZR) BiH pronašlo je posao i potpisalo ugovore o radu s poslodavcima u Sloveniji.

Na ovaj način, od početka 2013. godine do sada, 91.390 bh. radnika zaposleno je u Sloveniji. Samo u prošloj godini Slovenija je izdala 13.090 radnih dozvola državljanima BiH. U 2022. godini izdano je 18.312 dozvola, a 2021. godina po broju izdanih dozvola dosegnula je rekord kada je 19.575 radnika iz Bosne i Hercegovine dobilo dozvolu za rad u ovoj zemlji.

Najveći problem zemlje je iseljavanje, i to cijelih porodica, što je vidljivo iz katastrofalnih i alarmantnih podataka domaćih i međunarodnih institucija da se u nekim dijelovima BiH gotovo petina djece nikada ne upiše u prvi razred osnovne škole.

Iz BiH odlazi ko god ima priliku, odlaze jednako i Bosanci i Srbi, i Hrvati. Od 2013. do 2023. zemlju je napustilo 600.000 stanovnika, a brojke iz godine u godinu rastu. Mnogima je dosadilo čekati "da svanu bolji dani" koje im se obećava već godinama, a inflacija i izostanak rasta plaća i one najveće protivnike odlaska tjeraju na promjenu mišljenja.